FĂRĂ PREJUDICII Berea, consumată în cantitate moderată, după efectuarea unor exerciţii fizice, este la fel de eficientă ca apa, pentru rehidratare şi refacere, potrivit unui studiu prezentat la Bruxelles, cu prilejul celui de-al VI-lea simpozion european privind berea şi sănătatea, la care au participat specialişti din cadrul UE în medicină, nutriţie şi alimentaţie. Doctorul Manuel Castillo din cadrul Universităţii din Granada a expus rezultatele unui studiu care a constat în măsurarea reacţiei corpului la consumul de apă sau bere, după un efort fizic intens. ”Am realizat studiul pentru a verifica dacă obiceiul atât de extins de a consuma câteva beri după exerciţii fizice este recomandabil sau nu”, a explicat Manuel Castillo. Concluzia a fost că o cantitate moderată de bere nu prezintă nicio problemă care să prejudicieze rehidratarea ce are loc după exerciţiul fizic. Ar fi exact ca şi cum am bea apă, este de părere expertul. Potrivit acestuia, nu s-a găsit niciun efect negativ care să poată fi atribuit consumului de bere în comparaţie cu consumul de apă.
EFECTE POZITIVE MULTIPLE Şi medicul Ramon Estruch de la Spitalul Clinic din Barcelona a explicat rezultatele mai multor studii potrivit cărora consumul moderat de bere ajută la prevenirea accidentelor cardiovasculare, datorită efectelor sale antioxidante şi antiinflamatoare. Consumul moderat de bere oferă, de asemenea, protecţie faţă de factorii de risc cardiovascular precum diabetul, îmbunătăţeşte tensiunea arterială, scade colesterolul rău. Totodată, alcoolul pe care-l conţine berea are anumite efecte pozitive. În prezent, se fac cercetări pentru a se stabili dacă beneficiile berii cu alcool asupra persoanelor sănătoase sunt mai mari decât cele ale berii fără alcool. Este însă important ca berea să se consume în cadrul unui regim alimentar sănătos, concret, dieta mediteraneană.
Medicul pediatru Maria Teresa Fernandez Aguilar din cadrul Agenţiei pentru Sănătate din Valencia a semnalat efectele benefice ale berii fără alcool în cazul mamelor care alăptează. Aceasta s-a referit la un studiu prezentat în luna august, la Valencia, care a demonstrat că bebeluşii alăptaţi de mame care au consumat bere fără alcool în perioada de lactaţie prezintă mai puţine riscuri de a suferi de boli precum cancerul sau arterioscleroza, datorită transmiterii componentelor antioxidante ale acestei băuturi. Rezultatele i-au surprins chiar şi pe cercetătorii spanioli.