Ministrul pentru Afaceri Sociale al Berlinului a fost dat în judecată de un grup de avocaţi, din cauza condiţiilor periculoase în care aşteaptă refugiaţii la Biroul de Stat pentru Afaceri Sanitare şi Sociale (LaGeSo), în urma unor cazuri de răniri, epuizare şi hipotermie, relatează Deutsche Welle.
RUŞINE NAŢIONALĂ Condiţiile de la LaGeSo constituie, de mai multe luni, un motiv de ruşine naţională pentru Germania, comentează postul german pe site. Sute de refugiaţi stau la coadă zilnic, înghesuiţi între nişte bariere metalice, în faţa Biroului, a cărui curte a devenit peste vară o adevărată "sală de aşteptare" plină de noroi. Toţi stau cu ochii pe un panou electronic negru, pe care se perindă numere galbene, iar mulţimea se înghesuie de fiecare dată când apare un nou număr. Priveliştea de la LaGeSo a produs titluri dure faţă de capitala germană. Ştirile de dimineaţa despre oameni care stau chiar şi săptămâni întregi la coadă pentru ca să fie înregistraţi au fost înlocuite, în octombrie, de relatări despre atacuri fizice şi sloganuri neonaziste scandate de către paznici pe care Guvernul Berlinului i-a angajat să menţină ordinea. Între timp, firma respectivă a fost înlocuită. Presa a relatat, de asemenea, despre persoane bolnave şi rănite. Pe 15 noiembrie, de exemplu, voluntari au chemat o ambulanţă, după ce au descoprit că un bărbat care aştepta la coadă prezenta semne de hipotermie. Un medic de la urgenţe a constat ulterior că bărbatul avea temperatura 32 de grade Celsius.
Un grup de 40 de avocaţi a depus plângere - pentru provocarea de răniri - împotriva ministrului Berlinului pentru Afaceri Sociale, Mario Czaja, şi directorului LaGeSo, Franz Allert, pe care-i acuză că nu au făcut nimic în privinţa acestor condiţii. "Condiţiile de la Berlin sunt unice la nivel naţional", a declarat avocata Christina Clemma, citată într-un comunicat dat publicităţii luni de către Sindicatul Juriştilor Democraţi (VDJ), una dintre cele două organizaţii care au declanşat acţiunea. "În niciun alt land german nu au eşuat politicienii şi administraţia - în mod sistematic - aşa cum au făcut-o aici", a subliniat ea. "Avem informaţii despre o femeie însărcinată care s-a prăbuşit din picioare şi s-a rănit, de exemplu", a declarat pentru DW avocatul Ulrich von Klinggräff. "Nu am întocmit o listă exhaustivă, ci am înregistrat rapoarte de la (organizaţia de voluntariat) Moabit Hilft şi anumite cazuri reprezentative", a adăugat el.
Informaţii suplimentare
După intentarea procesului, von Klinggräff a primit e-mailuri de la oameni, cu informaţii suplimentare. "O profesoară care oferă lecţiii de germană refugiaţilor mi-a povestit despre un băiat refugiat, complet epuizat, care s-a prăbuşit în clasă", a declarat el. Băiatul "i-a spus că stă la coadă la LaGeSo de la ora 4 dimineaţa şi i-a arătat o rană recentă, la o mână, pe care i-a provocat-o cineva de la pază", a adăugat avocatul.
În plângerea pe care au depus-o, avocaţii au enumerat o serie de martori, inclusiv voluntari, jurnalişti şi lucrători ONG. Printre martori este citat şi doctorul Günther Jonitz, preşedintele Camerei Medicilor din Berlin, care a denunţat în mod public condiţiile de la LaGeSo.
Politicienii aleşi nu sunt aproape niciodată puşi sub acuzare
Von Klinggräff a declarat că este puţin probabil ca procurorii să formuleze acuzaţii împotriva lui Czaja, subliniind că politicienii aleşi nu sunt aproape niciodată puşi sub acuzare pentru eşecuri ale autorităţilor. "Desigur, sper foarte mult ca procurorii să vadă necesitatea acestui lucru", a spus el. "Însă, în acelaşi timp, numai atenţia pe care ne-o acordă presa începând de ieri (luni) este deja un succes. Iar eu sper ca presiunea socială asupra domnului Czaja să dea, într-un final, rezultate", a adăugat avocatul.
"Să nu ai resurse într-un oraş ca Berlinul este ridicol", a comentat von Klinggräff. "Controlul şi ordinea sunt puse - poate de către Guvernul Berlinului, poate de către domnul Czaja - înaintea dreptului oamenilor la securitate fizică", a apreciat avocatul.
Potrivit avocatului, reacţia lui Czaja a fost sfidătoare. "Oricine este liber să depună plângeri, dar acest lucru nu va îmbunătăţi situaţia refugiaţilor", a declarat ministrul pentru presa locală. "Acuzaţii potrivit cărora administraţia a provocat cu intenţie răniri şi îmbolnăviri este absurdă. Le resping întru totul. Noi muncim în fiecare zi să prevenim ca unii să ajungă fără adăpost", a adăugat el.