Germania este pregătită să trimită rachete de tip Patriot în Turcia, în cadrul unui ajutor NATO destinat frontierei turco-siriene, însă doar după ce Ankara va formula o solicitare oficială în acest sens, scrie cotidianul ”Süddeutsche Zeitung” în ediţia de sâmbătă. Armata germană, Bundeswehr, prevede să mobilizeze până la 170 de militari şi una-două baterii de rachete de tip Patriot în cadrul acestei misiuni NATO. Ministerul german al Apărării a anunţat sâmbătă că mai întâi este necesar un mandat NATO, pentru ca Berlinul să examineze un asemenea angajament. Ankara ar urma să adreseze o solicitare oficială în acest sens, astăzi. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunţat că Alianţa este pregătită să furnizeze asistenţă Turciei, ţară membră a organizaţiei, în cazul în care conflictul din Siria se apropie de teritoriul său. Forţe siriene şi rebeli au fost implicaţi în lupte dure şi sângeroase, în apropierea unui oraş de la frontiera turco-siriană. Mii de sirieni s-au refugiat în Turcia, care a consolidat apărarea de-a lungul acestei frontiere instabile.
ATAC ISRAELIAN Artileria israeliană a executat tiruri în direcţia teritoriului sirian, ieri dimineaţă, ripostând unor tiruri care au atins un vehicul militar israelian, fără să rănească pe cineva, în partea Platoului Golan ocupată de Israel. Acesta este primul schimb de tiruri între israelieni şi sirieni, după o săptămână marcată de numeroase incidente în această zonă. Duminica trecută, armata israeliană a avertizat Siria, după ce un obuz de mortier sirian a căzut în partea ocupată de Israel a Platoului Golan, primul incident de acest tip în ultimii 40 de ani. A doua zi, militari israelieni ripostau unui nou tir de mortier, lansând obuze de tanc spre locul de unde s-a tras, potrivit armatei israeliene, care a anunţat că a depus plângere la forţele ONU din zonă. Joi, noi tiruri provenind din Siria au atins o parte a Platoului Golan ocupat de Israel, fără să rănească pe cineva. Israelul ocupă, începând din 1967, o suprafaţă de 1.200 de kilometri pătraţi din Platoul Golan, o decizie care nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internaţională, o suprafaţă de 510 kilometri pătraţi rămânând sub control sirian.
DIPLOMAŢIE CONTESTATĂ Decizia Franţei de a primi un ambasador al coaliţiei opoziţiei siriene constituie un act ostil faţă de Siria, a declarat, ieri, Ali Heydar, ministrul sirian pentru Reconciliere Naţională. Preşedintele francez, François Hollande, a anunţat sâmbătă că Franţa urmează să primească un ambasador al noii coaliţii a opoziţiei siriene. Formată la 11 noiembrie, la Doha, această coaliţie s-a angajat să integreze într-un viitor Guvern toate componentele Siriei. Coaliţia refuză să înceapă un dialog cu regimul sirian, înaintea plecării de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad.