Şeful Executivului italian nu s-a prezentat, luni, la reluarea procesului său de la Milano în care este acuzat de fraudă fiscală în achiziţionarea şi vânzarea drepturilor televizate de către grupul său Mediaset. Într-o declaraţie transmisă de avocaţii săi şi citită de preşedintele tribunalului, Eduardo D\'Avossa, Silvio Berlusconi a invocat “modificările notabile” survenite pe agenda sa şi faptul că audierea este dedicată aspectelor procedurale, pentru a-şi justifica absenţa. El a asigurat totuşi că doreşte să participe la proces.
Parchetul îl acuză pe Berlusconi de fraudă fiscală pentru că a crescut în mod artifical, prin intermediul firmelor sale paravan off shore, preţurile de achiziţie a drepturilor de difuzare a filmelor americane de către Mediaset, delict pasibil de o pedeapsă cuprinsă între 18 luni şi şase ani de închisoare. Datorită acestor operaţiuni, grupul controlat de Berlusconi ar fi reuşit să constituie capital în străinătate şi să-şi diminueze beneficiile în Italia, pentru a plăti mai puţine impozite, susţine acuzarea. Apărarea a solicitat, luni, un termen suplimentar pentru a examina eventuala oportunitate a unei proceduri judiciare scurtate, care presupune, în caz de condamnare, o reducere automată, cu o treime, a pedepsei, însă tribunalul a repins cererea. În acest proces mai sunt judecate alte 11 persoane, acuzate de fraudă fiscală, printre care preşedintele Mediaset, Fedele Confalonieri şi fostul avocat britanic al lui Berlusconi David Mills.
Vineri, Silvio Berlusconi nu s-a prezentat nici la reluarea procesului Mills de la Milano, în care este acuzat că ar fi cumpărat, pentru 600.000 de dolari, o mărturie falsă de la fostul său avocat, în cadrul a două proceduri în anii \'90. Următoarea audiere în acest proces a fost stabilită la 27 februarie, în aşteptarea unei decizii a Curţii de Casaţie. Procedurile împotriva lui Berlusconi au fost reluate după respingerea, la începutul lui octombrie, de către Curtea Constituţională, a unei legi numită Alfano, după numele ministrului Justiţiei, care îi acorda, de peste un an, o imunitate penală şi fusese adoptată de Parlament la numai câteva luni după revenirea sa la putere, în aprilie 2008.