”Şeful Guvernului italian, Mario Monti, este condiţionat de către stânga şi a preferat să crească impozitele decât să relanseze producţia”, a apreciat, ieri, fostul premier italian Silvio Berlusconi într-un interviu pentru site-ul de informaţii Huffington Post. Parlamentul italian a adoptat, în iunie, o reformă a pieţei muncii ce a nemulţumit sindicatele şi dreapta, care i-a reproşat că nu a introdus suficientă flexibilitate în angajările pe perioadă determinată.
Berlusconi a fost nevoit ca în noiembrie să plece de la putere, postul său fiind preluat de Monti, în timpul crizei financiare care s-a abătut în perioada respectivă asupra Italiei. Însă Il Cavaliere a recunoscut numeroase merite ale lui Monti şi a amintit că Guvernul său este cel care l-a propus în 1994 pentru funcţia de comisar european. Berlusconi nu a negat că Monti ar putea fi un bun candidat în următoarele alegeri legislative, în primăvara lui 2013. Monti nu pierde nicio ocazie să spună că angajamentul său politic în Italia se va încheia la următoarele alegeri legislative şi că nu are nicio intenţie să candideze din nou pentru postul de şef al Guvernului, chiar dacă partidele şi sindicatele exercită presiuni în această direcţie. Silvio Berlusconi, al cărui Partid al Libertăţii (PdL) se află în plină disoluţie, întreţine o anumită incertitudine cu privire la o eventuală candidatură în alegerile următoare, dar el dă asigurări că ar susţine din toată inima un alt candidat capabil să reconstruiască unitatea dreptei italiene, care s-a năruit în ultimii doi ani.
Fostul premier italian critică dur Germania, ”un stat hegemonic, care dictează altor ţări europene regula austerităţii”. ”Spre deosebire de Monti, aş fi mai puţin supus Germaniei”, a afirmat Il Cavaliere, care reproşează Berlinului că ”pretinde că prin austeritate se poate reduce datoria. Este o iluzie, datoria publică se diminuează odată cu creşterea PIB-ului, care semnifică dezvoltare şi creştere”. În ceea ce priveşte euro, ”au fost comise erori de la introducerea sa şi când a fost lăsat să se aprecieze în raport cu dolarul, dar azi ar fi dificilă o ieşire din Zona Euro, a afirmat Berlusconi. În opinia sa, ”există trei posibilităţi pentru a face faţă actualei situaţii: să convingem Germania că nu putem continua doar cu austeritatea, ieşirea Germaniei din Zona Euro sau ca alte ţări să iasă din euro”. Berlusconi s-a declarat însă în favoarea primei variante. Fostul premier italian afirmă că ”problema constă în reformarea UE şi în a atribui BCE prerogativele unei veritabile bănci centrale”.