Berlusconi denunţă ”campaniile mediatice furibunde împotriva Guvernului”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Berlusconi denunţă ”campaniile mediatice furibunde împotriva Guvernului”

Externe 24 Iulie 2010 / 00:00 421 accesări

Premierul Italiei a denunţat ”campaniile mediatice furibunde împotriva Guvernului şi partidului de guvernământ, Poporul Libertăţii”, lansând propria campanie pentru evidenţierea succeselor Cabinetului de centru-dreapta, scrie ”La Repubblica”. În plus, Silvio Berlusconi a lansat Operaţiunea Memoria, care are rolul de prezentare a succeselor Cabinetului pe care îl conduce. ”Sunt convins că prezentarea tuturor realizărilor guvernului nostru va fi cel mai bun răspuns dat calomniiilor şi campaniilor mediatice”, afirmă Berlusconi. La sfârşitul lunii iunie, premierul acuza presa italiană că dezinformează publicul, îndemnând cititorii să protesteze prin refuzul de a cumpăra ziare. În urmă cu două săptămâni, posturile de televiziune şi de radio din Italia, precum şi presa scrisă nu au difuzat informaţii, timp de 24 de ore, din cauza unei greve a jurnaliştilor faţă de proiectul de lege privind limitarea interceptărilor telefonice în anchete şi interzicerea publicării stenogramelor acestora.

Guvernul Berlusconi a făcut un pas înapoi în privinţa prevederilor proiectului său iniţial cu privire la interceptările telefonice, propunând o versiune mai puţin dură a acestuia, adoptată joi, de Camera Deputaţilor. Amendamentul propus de Guvern şi votat de Comisia Parlamentară pentru Justiţie autorizează publicarea transcrierilor interceptărilor telefonice având legătură cu anchete în curs de desfăşurare. Două partide de opoziţie, Partidul Democrat (PD, stânga) şi Uniunea Centrului (UDC), au votat în favoarea acestui proiect. În schimb, Italia Valorilor, condusă de fostul judecător Antonio Di Pietro (IDV, de opoziţie) a votat împotrivă. De asemenea, premierul Silvio Berlusconi nu şi-a ascuns, în ultimele zile, nemulţumirea faţă de acest compromis, denunţând “o lege care nu le va permite italienilor să se exprime liber în convorbirile telefonice”, dar fiind nevoit să ţină cont de puternica opoziţie faţă de proiectul său de lege.

Proiectul iniţial prevedea o interzicere totală a publicării transcrierilor interceptărilor telefonice înainte de finalizarea audierilor preliminare (care pot dura mai mulţi ani de la data lansării anchetei). Însă, amendamentul votat joi autorizează publicarea unor fragmente selectate în cadrul unei şedinţe-filtru, la care participă judecătorul de instrucţie şi părţile vizate. Textul iniţial prevedea, de asemenea, antrenarea responsabilităţii juridice a directorilor publicaţiilor, care puteau fi pedepsiţi cu până la două luni de închisoare şi plata unei amenzi care putea atinge suma de 464.700 de euro. Guvernul a reunţat inclusiv la această prevedere, dar şi la cea privind durata interceptărilor, pentru care era prevăzut un termen de 75 de zile, care putea fi reînnoit din 15 în 15 zile.

Taguri articol


12