Fostul premier italian, Silvio Berlusconi, l-a elogiat pe prietenul său Vladimir Putin, într-un interviu publicat ieri în Rusia. ”Este un bărbat extraordinar, simplu şi modest, cu mari calităţi umane şi care are un mare simţ al prieteniei”, a declarat Berlusconi în interviul acordat popularului cotidian rus ”Komsomolskaia Pravda”. ”A făcut multe pentru ţara sa şi va juca un rol decisiv pe viitor. Sunt convins că Putin este liderul de care este nevoie pentru a conduce această ţară imensă”, subliniază Berlusconi. Premierul rus, care a deţinut deja două mandate de preşedinte în perioada 2000-2008, a câştigat alegerile prezidenţiale cu aproape 64% din voturi. Vladimir Putin şi Silvio Berlusconi sunt prieteni vechi şi şi-au afişat complicitatea în timpul numeroaselor lor întâlniri. Putin l-a apărat de multe ori pe Berlusconi, aflat în centrul unor scandaluri de corupţie, fraudă fiscală şi relaţii sexuale cu minore în Italia, descriindu-l drept ”unul dintre cei mai buni oameni politici ai Europei” şi ”unul dintre ultimii Mohicani din politică”.
S-ar părea că nou alesul preşedinte rus a trecut concret la treabă. Ieri, Moscova a anunţat prin vocea viceministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, că sunt puţine şanse ca preşedintele rus să participe la summit-ul NATO de la Chicago, programat în mai, dacă pe ordinea de zi nu va figura şi scutul antirachetă.
APEL LA PROTESTE Opoziţia rusă a făcut apel, ieri, la organizarea unor noi manifestaţii la sfârşitul săptămânii, reafirmându-şi determinarea după alegerea lui Vladimir Putin la preşedinţie şi în pofida sutelor de arestări de luni. Liderii contestării vor să organizeze un marş în Moscova, sâmbătă, care ar urma să se încheie pe bulevardul Noul Arbat, în apropiere de sediul Guvernului rus, unde va avea loc un miting. Locul manifestaţiei era încă în curs de negociere cu Primăria Moscovei. Luni seara, peste 500 de persoane, între care liderii mişcării de contestare, au fost arestate la Moscova şi Sankt Petersburg, în cursul manifestaţiilor opoziţiei, care denunţau alegerea lui Putin. Derularea scrutinului prezidenţial a fost criticată de opoziţie şi de misiunea de observatori OSCE. Opoziţia, organizaţii neguvernamentale şi observatori ruşi au denunţat numeroase fraude.
COMPLOT Doi bărbaţi care au fost de acord să furnizeze bombe artizanale ce urmau să fie detonate la un miting postelectoral din piaţa Manej, în apropiere de Kremlin, au fost arestaţi în regiunea Moscovei. Principalul suspect, Ilia Parhomenko, în vârstă de 21 de ani, era supravegheat de poliţie din februarie. El a atras atenţia forţelor de securitate după ce şi-a făcut reclamă ca fabricant de explozibili pe reţeaua rusă de socializare Vkontakte. Parhomenko a fost arestat în 2 martie, după ce anchetatorii au aflat că a fost de acord să vândă dispozitive explozibile de mici dimensiuni, inclusiv două bombe ce putea fi detonate de la distranţă, unui bărbat care a spus că vor fi folosite în 5 sau 6 martie, la mitingurile de după alegerile prezidenţiale. În timpul interogatoriului, Parhomenko a indicat şi un complice, pe Andrei Juravliov, de 22 de ani. Tinerii fabricau bombele la locuinţa lui Juravliov. Ei riscă între cinci şi opt ani de detenţie. Nu există informaţii despre potenţialul cumpărător.
Pe de altă parte, unul dintre bărbaţii suspectaţi că ar fi plănuit să îl asasineze pe Vladimir Putin după alegerile prezidenţiale intenţiona să îl ucidă şi pe liderul cecen, Ramzan Kadîrov. Adam Osmaiev şi alţi doi membri ai conspiraţiei au fost reţinuţi la începutul lunii ianuarie, în oraşul ucrainean Odessa, după o explozie într-un apartament pe care îl închiriaseră. Ei au oferit informaţii în legătură cu planurile lor serviciilor ruse şi ucrainene de securitate. Potrivit presei, Osmaiev, care era căutat de mai multe ţări din 2007, cooperează cu anchetatorii, în speranţa că va evita extrădarea în Rusia.