Berlusconi, profund nemulţumit de modificarea legii ”căluş”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Berlusconi, profund nemulţumit de modificarea legii ”căluş”

Externe 22 Iulie 2010 / 00:00 398 accesări

Jurnalele italiene de ieri au prezentat, în primele pagini, ştirea despre modificarea printr-un amendament înaintat în dezbaterea de la comisia juridică a Camerei Deputaţilor a controversatului proiect de lege ”căluş”, privind limitarea folosirii şi publicării interceptărilor telefonice în anchetele judiciare, spre nemulţumirea premierului Silvio Berlusconi. ”Corriere della Sera” relatează că amendamentul respectiv a fost înaintat de către deputaţii coaliţiei guvernamentale după o lună întreagă de negocieri duse de ministrul Justiţiei, Angelino Alfano, cu tabăra revoltată a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Gianfranco Fini, precum şi cu şeful statului, Giorgio Napolitano, care avertizase că nu va promulga legea în forma adoptată la începutul lunii iunie de Senat, formă care i-a determinat pe jurnalişti să organizeze o grevă generală pe 9 iulie şi a atras Italiei chiar critici din partea organismelor internaţionale, cum ar fi ONU şi Consiliul Europei, privind încălcarea libertăţii de exprimare.

Premierul Berlusconi declarase anterior că la Camera Deputaţilor legea va fi votată în forma adoptată şi de către Senat, iar el nu şi-a ascuns, marţi, nemulţumirea faţă de compromisul realizat prin care jurnaliştii pot publica în continuare informaţii neoficiale despre anchetele judiciare şi stenograme ale interceptărilor telefonice din dosare, cu condiţia ca acestea să fie relevante. ”Nu se schimbă nimic aşa, situaţia rămâne la fel ca în prezent, iar Italia nu va fi o ţară cu adevărat civilizată. Nu vom putea vorbi liber la telefon”, a spus Berlusconi, el insistând pentru adoptarea legii în forma cea mai dură, după ce în trecut au apărut de mai multe ori în ziare transcrieri ale unor convorbiri telefonice ale sale, interceptate la ordinul procurorilor. Frustrarea lui Berlusconi era evidentă pentru toţi cei prezenţi, iar premierul şi-a reluat şi obişnuitele sale lamentaţii privind imposibilitatea de a guverna Italia în baza ”Constituţiei bolşevice din 1947”, care limitează puterea Guvernului şi premierului. Pe de altă parte, amendamentul propus nu a fost încă votat, iar până la votul final în Camera Deputaţilor, programat pe 29 iulie, pot apărea încă surprize, mai notează ”Corriere della Sera”.

”La Repubblica” relatează că Berlusconi, tot mai izolat în cadrul coaliţiei guvernamentale, a fost fluierat marţi, la baza de antrenament Milanello, chiar şi de suporterii echipei AC Milan, nemulţumiţi de lipsa de investiţii la club din ultima perioadă. Iar preşedintele Camerei, Gianfranco Fini, a exultat marţi, după succesul său în faţa taberei fidelilor lui Berlusconi în privinţa legii ”căluş”, el deschizând un nou front în interiorul partidului PdL, prin anunţul că doreşte convocarea unui Congres al formaţiunii. Iar ”La Stampa” menţionează că inclusiv trustul Mediaset al lui Berlusconi a înregistrat, marţi, o înfrângere, Comisia Europeană acceptând contestaţia depusă de Sky Italia din trustul rival al magnatului Rupert Murdoch şi care permite accesul din acest an al acestui grup la licitaţiile pentru obţinerea frecvenţelor de transmisiune tv digitală - acces care îi fusese blocat de Guvernul lui Berlusconi până în 2012, pe motivul evitării unui monopol. Pe de altă parte, Mediaset a anunţat că va face un recurs la Curtea Europeană de Justiţie, însă Comisia Europeană a subliniat că verdictul său este unul solid, atenţia şi profesionalismul specialiştilor săi în materie de concurenţă fiind recunoscute.

”Il Sole 24 Ore” notează ultimul raport Istat privind situaţia industriei italiene, din care rezultă că în luna mai au crescut cu 26,6% facturile emise faţă de mai 2009, fiind înregistrată şi o creştere de 3,2% faţă de aprilie 2010. Această creştere este bazată în principal pe exporturi, care de asemenea au înregistrat, în iunie, o creştere de 26,4% faţă de perioada similară a lui 2009. Aceste date record pentru ultimul deceniu confirmă relansarea de după recesiune a industriei, principala ramură economică a Italiei.



12