Silvio Berlusconi, în vârstă de 76 de ani, a anunţat ieri că s-a logodit cu o prezentatoare de televiziune, Francesca Pascale, în vârstă de 27 de ani, care s-a aflat constant alături de el, după ce a anunţat că va candida în alegerile generale din februarie. Fostul cântăreţ pe nave de croazieră devenit politician a făcut această dezvăluire într-un interviu amplu la unul dintre posturile sale de televiziune, în pofida faptului că nu s-a despărţit oficial de a doua soţie, Veronica Lario. ”Este o diferenţă de 49 de ani între noi. Ea este o fată frumoasă şi chiar şi mai frumoasă interior, cu principii morale solide. Este foarte apropiată de mine, mă iubeşte, iar eu simt acelaşi lucru”, a adăugat Il Cavaliere, precizând că Francesca este o foarte bună prietenă a fiicei sale, Marina. În ultimele săptămâni, cei doi au fost văzuţi pe Stadionul San Siro din Milano, asistând la un meci de fotbal al echipei sale AC Milan, dar şi la o pizzerie din centrul oraşului, glumind şi râzând. Ea a fost consilier la Napoli din partea partidului lui, Poporul Libertăţii (PdL).
SĂPTĂMÂNĂ DECISIVĂ O săptămână decisivă a început în Italia, cu anunţul posibilei candidaturi a lui Mario Monti ca premier, cu un program de austeritate pro-european, în timp ce Silvio Berlusconi şi-a multiplicat promisiunile de scădere a impozitelor, pentru a şasea campanie electorală în 18 ani. Mass-media italiană a relatat ieri despre intenţia ”Profesorului”, care conduce Guvernul de tehnocraţi de un an, de a se lansa în cursa pentru alegerile legislative prevăzute a se desfăşura peste două luni. Cotidianul roman ”Il Messaggero”, apropiat cercurilor puterii, afirmă că Monti, în vârstă de 69 de ani, le-a cerut miniştrilor să întocmească lista cu lucruri de făcut în ideea pregătirii acestui tip de program electoral. Preşedintele Consiliului, a cărui demisie este aşteptată la sfârşitul săptămânii, de îndată ce bugetul este aprobat de cele două camere ale Parlamentului, a explicat că se lansează în cursă pentru a evita ca munca sa, realizată în ultimele 13 luni, să fie stricată. Monti este încurajat puternic de centriştii italieni, de către Biserica Catolică şi de către partenerii europeni din Italia. Mai multe informaţii vor fi prezentate vineri, în cadrul conferinţei de la sfârşitul anului pe care o va organiza Monti. Este imposbil ca Monti să devină, după cum i-a propus Silvio Berlusconi, candidatul unei coaliţii de moderaţi, dominată de formaţiunea sa, PdL. Potrivit analiştilor, Monti doreşte să rămână în afara confruntărilor politice şi vrea o listă cu membri aflaţi la o distanţă egală atât faţă de dreapta, cât şi faţă de stânga lui Pier Luigi Besani, având în vedere alegerile prevăzute pentru 17 sau 24 februarie. Profesorul refuză să se lase blocat de ezitările lui Berlusconi în vârstă de 76 de ani, a cărui strategie pare din ce în ce mai ambiguă. După ce a anunţat, în urmă cu o săptămână, marea întoarcere pentru victoria din februarie, magnatul media a afirmat că se va retrage în umbră, dacă Monti va decide să rămână. Potrivit experţilor, este vorba despre o manevră disperată a lui Berlusconi de a păstra unitatea partidului său PdL, divizat între moderaţii care ar vrea să se ralieze sub stindardul lui Monti şi tinerii din aripa dreaptă, conduşi de Giorgia Meloni, care nu îl vor nici pe Berlusconi, nici pe Monti, dar aspiră la un nou centru-dreapta.
Peste două treimi (61%) dintre italieni se opun eventualei candidaturi a lui Mario Monti pentru postul de premier la viitoarele alegeri generale, potrivit unui sondaj publicat duminică. În schimb, 30% îi sunt favorabili, în timp ce doar 8-10% dintre italieni au declarat că, dacă se vor prezenta la alegeri, vor lua în considerare în mod serios să voteze pentru Monti, potrivit unui sondaj realizat în urmă cu o săptămână, de Institutul Ipsos, pentru cotidianul ”Il Corriere della Sera”.