Beţivii care ajung la Urgenţă, buni de plată!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Şi-o fac cu „mâna lor”, să scoată bani din buzunare!

Beţivii care ajung la Urgenţă, buni de plată!

Eveniment 09 Mai 2013 / 00:00 882 accesări

Unităţile sanitare de urgenţă din ţară au cheltuieli din ce în ce mai mari, în contextul afluxului de pacienţi. Problema este că urgenţele spitalelor sunt supraaglomerate şi ca urmare a pacienţilor care ajung pe mâinile medicilor din cauza propriilor alegeri. Consumă băuturi alcoolice peste măsură sau substanţe interzise, consecinţele fiind, în multe situaţii, dezastruoase atât pentru ei, cât şi pentru cei din jur. Se urcă beţi la volan sau provoacă scandaluri de proporţie care au urmări ce impun intervenţii de urgenţă. Rezultatul? Cadrele medicale au în faţă pacienţi recalcitranţi, violenţi, fapt care impune mobilizarea unui număr mai mare de oameni în halate albe şi, în mod evident, o pierdere mai mare de consumabile, implicit fonduri. Şi toate acestea într-o criză a sistemului de sănătate ce parcă nu mai are rezolvare. Tocmai din acest motiv, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa „Sf. Apostol Andrei”, dr. Dan Căpăţână, a anunţat, ieri, că va propune ca pacienţii aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice şi a substanţelor interzise care ajung la Unităţile de primire urgenţe să îşi plătească tratamentul, iar costurile să nu mai fie decontate de stat, aşa cum se procedează în prezent.

MANAGERUL SCJU SALUTĂ INIŢIATIVA PREMIERULUI VICTOR PONTA CARE FACE REFERIRE LA ÎNĂSPRIREA LEGISLAŢIEI RUTIERE, ÎNGRIJORAT DE NUMĂRUL RIDICAT DE ACCIDENTE RUTIERE, MULTE PROVOCATE ŞI DE CONSUMUL DE BĂUTURI ALCOOLICE.

Dr. Căpăţână a explicat că s-ar putea face o modificare la Legea 95 (legea Sănătăţii). „Să se facă o modificare la secţiunea care priveşte acordarea asistenţei de urgenţă în care să se specifice că aceia care vin în Unitatea de Primiri Urgenţe sub influenţa băuturilor alcoolice, ceea ce înseamnă acordarea de ajutor medical ca urmare a consumului de băuturi alcoolice, să plătească din buzunarul propriu. (…) Vin plini de vărsături, de sânge, cu un limbaj agresiv, mulţi dintre ei nu ştiu unde se află. E foarte dificil de lucrat cu asemenea pacienţi. Atunci trebuie să mobilizezi jumătate din personal ca să ai grijă de un astfel de pacient care vine cu muşchii umflaţi din cauza băuturii, iar ceilalţi pacienţi, oameni care, într-adevăr, suferă trebuie să stea şi să se uite cum cinci inşi trebuie să aibă grijă de un beţiv sau de cel aflat sub influenţa substanţelor interzise ca nu cumva să se arunce în faţa vreunei Salvări. Nu e în regulă treaba asta, să suportăm noi costurile unor astfel de indivizi”, a declarat managerul SCJU. Dr. Căpăţână vrea să ia legătură cu parlamentarii de Constanţa pentru a le propune să susţină o asemenea iniţiativă legislativă. Managerul a declarat că iniţiativa sa se datorează creşterii numărului de astfel de prezentări. „Cred că ar fi o măsură foarte bună. Una este să bea un pahar de ţuică şi să facă un accident vascular cerebral, este o altă discuţie, şi alta este unul care se îmbată, se ia la bătaie şi rupe oasele la încă trei”, a spus dr. Dan Căpăţână, care a subliniat că în cele mai multe ţări europene tratamentul pentru persoanele care consumă băuturi alcoolice nu este acoperit de asigurarea medicală.

ALCOOLUL, BATĂ-L VINA! Din cauza consumului de alcool peste măsură, în perioada minivacanţei de 1 Mai şi de Paşte aproape 3.000 de pacienţi au ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a SCJU Constanţa, înregistrându-se o creştere a numărului de cazuri de traumatisme, a anunţat medicul şef al UPU, dr. Rodica Tudoran. „Între 30 aprilie şi 7 mai s-au prezentat în UPU 2.800 de pacienţi, dintre care s-au internat 496. Remarcăm în acest an o creştere importantă a numărului de pacienţi care s-au prezentat pentru probleme traumatologice, cu traumatisme, nu neapărat grave, dar traumatisme minore, intermediare. Este vorba despre 797 de prezentări, iar foarte multe dintre acestea cu entorse, fracturi, traumatisme craniene, toracice au survenit pe fondul consumului de alcool”, a declarat medicul şef. Nu în ultimul rând, în UPU, în perioada de minivacanţă, au predominat afecţiunile digestive. Managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână, le-a mulţumit cadrelor medicale care au fost de gardă în perioada menţionată şi care au avut grijă de pacienţi în mod exemplar.



12