Liderul pakistanez de opoziţie Benazir Bhutto s-a întors în ţara sa în luna octombrie, ştiind numele şi numerele de mobil ale posibililor săi asasini, potrivit unei cărţi pe care a terminat-o cu numai cîteva zile înainte să fie ucisă şi care a apărut marţi. Bhutto afirma în cartea sa ”Reconciliere: Islam, Democraţie şi Occident” că un grup de oficiali pakistanezi a avertizat-o că liderul taliban Baitullah Mehsud, fiul lui Osama bin Laden, Hamza şi alte două grupări militante au trimis patru echipe de kamikaze pentru a o ucide. ”Am primit de la un guvern musulman străin care mă susţine inclusiv numele şi numerele de telefon mobil ale asasinilor”, a declarat Bhutto, care l-a acuzat pe preşedintele pakistanez, Pervez Musharraf, că nu depune suficiente eforturi pentru a o proteja şi pentru a ancheta ameninţările. Benazir Bhutto, în vîrstă de 54 de ani, de două ori premier al Pakistanului, afirmă în carte că i-a trimis o scrisoare lui Musharraf înainte de a se întoarce în ţară, în luna octombrie, în care i-a identificat pe angajaţii serviciilor de informaţii pakistaneze care, potrivit ei, ar fi responsabili în cazul în care ar fi asasinată. ”I-am spus că dacă voi fi asasinată de militanţi, va fi din cauza simpatizanţilor militanţilor din regimul său, pe care îi suspectez că vor să mă elimine şi să înlăture ameninţarea pe care o reprezint pentru puterea lor”, a scris Bhutto în cartea sa de 318 pagini.
Benazir Bhutto a supravieţuit unui atac cu bombă, cel mai sîngeros din istoria Pakistanului, soldat cu moartea a 139 de persoane, în luna octombrie, cînd s-a întors în ţara sa de origine, după opt ani de exil. Ea a fost ucisă, însă, într-un alt atac armat şi cu bombă, la un miting electoral din 27 decembrie. ”Cînd m-am întors, nu ştiam dacă voi muri sau voi trăi”, a explicat fostul premier, mamă a trei copii. ”Mi-am luat rămas bun de la copii, de la soţ, de la echipă, prieteni şi familie, neştiind dacă o să îi mai văd vreodată. Am vrut să îi liniştesc, dar le-am spus şi că Dumnezeu dă viaţa şi Dumnezeu ia viaţa. Voi fi în siguranţă pînă cînd îmi va veni ceasul”, a spus Bhutto, al cărei tată, primul premier pakistanez ales, a fost spînzurat de armată la sfîrşitul anilor \'70. Guvernul lui Musharraf a acuzat al-Qaida pentru moartea lui Bhutto, un susţinător al campaniei americane împotriva islamismului. Mulţi pakistanezi suspectează, însă, că angajaţi ai serviciilor secrete pakistaneze ar fi fost implicaţi în asasinarea sa. ”În Pakistan, lucrurile sînt rar ceea ce par a fi. Există întotdeauna cercuri în interiorul cercurilor, rareori există linii drepte. Prima tentativă de asasinat a fost făcută să pară că a fost comisă de al-Qaida şi talibani şi nu mă îndoiesc că au fost şi ei implicaţi. Dar gradul de sofisticare al planului sugerează o conspiraţie mai mare. Elemente din serviciile pakistaneze de informaţii au fost cele care au creat talibanii în anii \'80, iar unele elemente au simpatizat cu al-Qaida, ideologic şi doctrinar. Unii au recrutat sau lucrat pentru organizaţia teroristă”, a spus ea.
Soţul lui Bhutto, Asif al Zardari, a devenit liderul Partidului Popular Pakistanez (PPP) după moartea lui Bhutto. Împreună cu fiul şi cu cele două fiice ale lor, el a scris un epilog la cartea lui Benazir Bhutto. ”Această carte este despre tot ceea ce cei care au ucis-o nu pot să înţeleagă: democraţie, toleranţă, raţiune, speranţă şi, în primul rînd, adevăratul mesaj al Islamului. Sau poate că le-au înţeles şi le-a fost teamă de ele şi, în concluzie, şi de ea. Era cel mai rău coşmar al fanaticilor”, au conchis ei.