Biatlonista Eva Tofalvi, locul 11 în proba de 15 km

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Jocurile Olimpice de iarnă

Biatlonista Eva Tofalvi, locul 11 în proba de 15 km

Sport 20 Februarie 2010 / 00:00 365 accesări

Cea mai valoroasă componentă a delegaţiei noastre la Jocurile Olimpice de la Vancouver, biatlonista Eva Tofalvi, şi-a confirmat clasa joi, în proba de 15 km. Ea s-a clasat pe locul 11, egalându-şi astfel cea mai bună performanţă la JO de iarnă, obţinută tot la 15 km individual, la Nagano, în 1998. Tofalvi a terminat cursa la un minut, 50 de secunde şi 6 sutimi de câştigătoarea probei, norvegianca Tora Berger. Celelalte reprezentante ale României în această probă au ocupat următoarele poziţii: Mihaela Purdea locul 41, Reka Ferencz 74 şi Elena Dana Plotogea 81. La skeleton, Maria Marinela Mazilu ocupă ultimul loc după primele două manşe ale concursului olimpic, ultimele două fiind programate sâmbătă dimineaţă.

Iată şi lista medaliaţilor de joi: patinaj viteză, 1.000 m (f): 1. Christine Nesbitt (Canada); 2. Annette Gerritsen (Olanda); 3. Laurine van Riessen (Olanda); biatlon, 20 km (m): 1. Emil Hegle Svendsen (Norvegia); 2. Ole Einar Bjoerndalen (Norvegia) şi Serghei Novikov (Belarus); biatlon, 15 km (f): 1. Tora Berger (Norvegia); 2. Elena Hrustaleva (Kazahstan); 3. Daria Domraciova (Belarus); schi artistic, half-pipe (f): 1. Torah Bright (Australia); 2. Hannah Teter (SUA); 3. Kelly Clark (SUA); patinaj artistic, individual (m): 1. Evan Lysacek (SUA); 2. Evgheni Pluşenko (Rusia); 3. Daisuke Takahashi (Japonia); schi alpin, super-combinată (f): 1. Maria Riesch (Germania); 2. Julia Mancuso (SUA); 3. Anja Paerson (Suedia).

ŞTIRI OLIMPICE PE SCURT

@ Rezultate din turneul olimpic masculin de hochei pe gheaţă: SUA - Norvegia 6-1 (Grupa A); Canada - Elveţia 3-2 (Grupa A); Slovacia - Rusia 2-1 (Grupa B).

@ Ole Einar Bjoerndalen, cel mai mare biatlonist din toate timpurile, a cucerit prima sa medalie la Vancouver, argint la 20 km. În vârstă de 36 de ani, Bjoerndalen are acum în palmares zece medalii la JO: cinci de aur, trei de argint şi una de bronz. El ocupă al doilea loc în clasamentul all-time al medaliaţilor la JO de iarnă, după un alt norvegian legendar, fondistul Bjorn Daehlie, care a urcat de 12 ori pe podium. Interesant este că Bjoerndalen a înregistrat acelaşi timp ca şi bielorusul Serghei Novikov, astfel că amândoi au primit argintul! Mare ghinion pentru rusul Nikolai Kruglov, care a pierdut mult timp după ce o curea de la armă i s-a desprins, fiind nevoit să schieze cu puşca în mână o bună parte din traseu.

@ Patinatorul american Evan Lysacek, în vârstă de 24 de ani, a urcat pentru prima oară pe podiumul olimpic, la un an după ce a câştigat titlul mondial. El este primul american campion olimpic în ultimii 22 de ani, după Brian Boitano la Calgary, în 1988. Foarte nemulţumit că s-a clasat doar al doilea, rusul Evgheni Pluşenko a criticat arbitrii şi a ameninţat că se va retrage din activitate! El a afirmat că începutul exerciţiului său, cu o săritură cvadruplă, nu a fost apreciat de arbitri la adevărata valoare, aceştia notându-l mai bine pe Lysacek, în contextul în care acesta nu a riscat un astfel de gest tehnic. „Suntem la proba de patinaj, nu de dans”, a declarat Pluşenko, nemulţumit de nota primită.

@ Biatlonista Tora Berger a reuşit să aducă Norvegiei medalia de aur cu numărul 100, la Jocurile Olimpice de iarnă şi de vară, cumulat. La puţin timp după medalia Torei, norvegienii au câştigat şi aurul nr. 101, prin Emil Hegle Svendsen!

@ Torah Bright, campioană olimpică la half-pipe, a adus Australiei primul aur la JO 2010. Ea a pus capăt dominaţiei americane, depăşindu-le pe campioanele olimpice de la Torino 2006 (Hannah Teter) şi de la Salt Lake City 2002 (Kelly Clark).

@ Sportiva spaniolă Queralt Castellet, victimă a unei grave căzături la antrenament, a ratat participarea în finala olimpică de la half-pipe, pentru care era calificată direct. „A căzut şi a leşinat, apoi a fost transportată la cel mai apropiat spital. Se simte mai bine, dar nu poate participa la finală”, a declarat antrenorul spaniol Dani Fernandez. Castellet a fost asistată la faţa locului de medicul echipei franceze, fiind evacuată cu targa de către organizatori.

@ Preşedintele Comitetului Olimpic Georgian, Giorgi Natsvlişvili, s-a plâns că normele de securitate de la Vancouver nu au fost respectate, ceea ce a dus, în opinia sa, la decesul sportivului Nodar Kumaritaşvili, în timpul unui antrenament oficial. „Indiferent de viteză, sportivul nu ar fi trebuit să fie aruncat în afara pistei. Exclud varianta că Nodar nu era suficient de experimentat. Din punctul meu de vedere, pista a fost problema. Vom aştepta rezultatele investigaţiei privind accidentul, după care, împreună cu familia sportivului, vom decide cum vom acţiona”, a spus Natsvlişvili.

@ Opt accidente fără gravitate s-au înregistrat miercuri, pe pista de la Whistler, cu ocazia primului antrenament în vederea concursului de bob două persoane. „Nu este ceva neobişnuit cu ocazia primelor antrenamente la JO. În 2002, la Salt Lake City, s-au înregistrat 11 accidente la primul antrenament pentru această probă”, a precizat directorul de comunicare din cadrul Federaţiei Internaţionale de Bob şi Skeleton (FIBT). Competiţia de bob, care va debuta sâmbătă, se va desfăşura pe aceeaşi pistă pe care a murit sănierul georgian Nodar Kumaritaşvili.

@ Fondista Petra Majdici, medaliată cu bronz în proba de sprint 1,4 km clasic, este considerată o eroină de către presa slovenă, după ce a reuşit să urce pe podium în ciuda unei accidentări suferite la încălzire, când şi-a fracturat patru coaste. Ea era considerată printre favoritele cursei de sprint, dar la încălzirea ce a precedat faza eliminatorie, când a dorit să ia o curbă, a părăsit spaţiul de concurs şi a căzut într-o vale de la aproximativ doi metri şi jumătate înălţime. Majdici avea numărul de start 3, dar le-a solicitat organizatorilor să o lase să ia startul ultima şi a reuşit să se califice din faza eliminatorie cu al 19-lea timp, în condiţiile în care 30 de sportive se calificau în faza sferturilor de finală. La finalul cursei, Majdici s-a prăvălit pe zăpadă şi a fost ajutată de medici să meargă. Deşi nu a reuşit să se deplaseze nici măcar susţinută, Majdici a fost cărată pe braţe, iar seara a putut să îşi primească medalia bine-meritată. „Investigaţiile medicale de după cursă au relevat faptul că Majdici a suferit fracturi la patru coaste, ceea ce înseamnă că această ediţie a Jocurilor Olimpice, dar şi Cupa Mondială s-au terminat pentru ea în acest sezon. Una dintre coaste i-a străpuns zona pieptului. Imediat după festivitatea de premiere, în timpul căreia lui Majdici i-a fost introdusă o drenă pentru a putea respira, sportiva a fost transportată la un spital din Vancouver, unde se află sub tratament”, a notat ziarul sloven Ekipa.

@ În cele din urmă, apelul patinatoarei germane Claudia Pechstein, privată de JO pentru dopaj, a fost respins joi, de curtea ad-hoc a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Vancouver, în contextul în care ea spera să participe la urmărirea pe echipe. „Curtea ad-hoc a TAS nu este abilitată să se pronunţe în această chestiune”, a explicat TAS într-un comunicat, reamintind că Pechstein nu poate contesta decizia comitetului olimpic din Germania de a nu o selecţiona, deoarece ea nu putea fi chemată în echipă din cauza suspendării. Cvintupla campioană olimpică, suspendată doi ani din cauza unor nereguli în paşaportul sangvin, nu a primit acordul TAS de a evolua la JO, în noiembrie, după ce a fost audiată trei zile.

Taguri articol


12