„Biblionet - Lumea în biblioteca ta”, la primul bilanţ

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Biblionet - Lumea în biblioteca ta”, la primul bilanţ

Cultură 01 Aprilie 2010 / 00:00 460 accesări

În zilele de 24 şi 25 martie, s-au analizat rezultatele primului an de implementare a Programului Naţional „Biblionet - Lumea în bliblioteca ta”, parte a Programului Mondial Global „Libraries”. Generoasa iniţiativă a Fundaţiei Bill & Melinda Gates, având ca principiu egalizarea accesului la informaţie şi comunicare, a urmărit două obiective principale: dotarea bibliotecilor publice cu echipamente IT şi furnizarea de instruire pentru bibliotecari. Astfel, s-a vizat ca bibliotecile publice să dispună de centre internet pentru întreaga comunitate, iar bibliotecarii să ofere tuturor cetăţenilor servicii de iniţiere şi asistenţă în asimilarea şi utilizarea noilor tehnologii informaţionale şi comunicaţionale.

Prin programul amintit se doreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii prin şanse egale oferite tuturor membrilor comunităţii de a-şi rezolva, mai repede şi mai bine, problemele de viaţă, prin folosirea internetului. Rezultatele naţionale ale primului an de implementare a programului sunt încurajatoare, iar în cifre, înseamnă: dotarea cu echipament IT (132 laptop-uri şi alte echipamente) a celor 12 biblioteci judeţene care au intrat în prima rundă a programului şi care au devenit centre de formare pentru bibliotecile publice locale, formarea a 24 de formatori acreditaţi CNFPA, dotarea a 235 biblioteci locale cu aproximativ 1.000 calculatoare şi soft-urile aferente, precum şi instruirea a 360 de bibliotecari din aceste instituţii.

În ceea ce priveşte judeţul Constanţa, în prima rundă a programului au fost incluse, pe lângă Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman\", alte 17 biblioteci locale: nouă biblioteci comunale, şapte biblioteci orăşeneşti şi Biblioteca Municipală Medgidia. Autorităţile locale au înţeles marea miză a programului şi s-au angajat în asigurarea durabilităţii lui, cu atât mai mult cu cât costurile sunt infime faţă de beneficiile imense, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. La baza acestor acţiuni a stat ideea conform căreia cetăţenii mai informaţi şi mai educaţi înseamnă comunităţi mai branşate la realităţile economice şi sociale, apte să fructifice mai rapid şi eficient programele şi proiectele necesare.

În cel de-al doilea an al programului amintit vor participa alte 24 de biblioteci judeţene şi peste 400 de biblioteci locale. În perspectivă vor fi dezvoltate şi alte tipuri de servicii, accentuându-se caracterul social al acestora, care să contribuie la sustenabilitatea pe termen nelimitat a programului. Se doreşte, astfel, ca biblioteca publică modernă să devină o resursă şi mai utilă pentru comunitate.



12