Europeana, proiectul de bibliotecă digitală al Comisiei Europene, a cedat în doar cîteva de ore de la lansarea sa, dar proiectul ar putea să fie relansat la mijlocul lunii decembrie, a declarat, luni, Jonathan Purday, reprezentant al echipei de management al proiectului. ”Acest interes masiv din partea utilizatorilor a încetinit funcţionarea corectă a site-ului, iar ca rezultat, unitatea de gestionare de la Haga şi CE au luat decizia de suspendare temporară a bibliotecii digitale Europeana, pentru a preveni alte inconveniente. Aceasta este o problemă neaşteptată, dar reprezintă, totodată, un semn încurajator că cetăţenii din Europa şi din întreaga lume manifestă un mare interes pentru biblioteca digitală a Europei. Echipa Europeana şi experţii CE lucrează intens la proiect, pentru ca acesta să fie online în cel mai scurt timp”, a declarat pentru Jonathan Purday.
Cele trei servere care asigurau stabilitatea site-ului nu au putut face faţă traficului de aproximativ 10 milioane de hit-uri pe oră (3.000 utilizatori concomitent). Ca rezultat, iniţial, site-ul a cedat pentru perioade de cîteva minute pe oră, devenind apoi foarte lent pe parcursul zilei. După ce traficul a ajuns la 13 de milioane de hit-uri pe oră (4.000 utilizatori concomitent), serverele au cedat definitiv. Traficul cel mai mare a venit din Germania, Franţa, Spania, Italia şi Olanda. SUA au generat de asemenea peste 4%. ”Pentru a face faţă cererilor din orele de vîrf, atunci cînd mii de utilizatori care caută, în aceeaşi secundă, lucruri diferite, proiectul trebuie stabilizat şi dotat cu o capacitate mai mare de trafic. CE şi echipa de management sînt încrezătoare că Europeana va fi online din nou pînă la mijlocul lunii decembrie. Pot să vă spun că echipa de administrare se aştepta la un interes crescut în rîndul cetăţenilor europeni pentru această primă versiune de Europeana, dar nu la un asemenea nivel”, a adăugat Purday. Biblioteca digitală ar fi oferit utilizatorilor acces la circa două milioane de cărţi digitale, filme, picturi, ziare şi înregistrări audio din cele mai mari colecţii europene.
Utilizatorii pot totuşi să acceseze o previzualizare a bibliotecii, accesînd site-ul Proiectului de Dezvoltare al Bibliotecii, acest proiect fiind numai în limba engleză, în timp ce Europeana, versiunea integrală, deţine o interfaţă în mai multe limbi. Europeana va fi complet operaţională peste doi ani, cînd va cuprinde peste 10 milioane de opere. Prin comparaţie, numai în bibliotecile naţionale europene sînt aproximativ 2,5 miliarde de cărţi. Modelul pe care l-a avut Europeana este biblioteca Google Book Search, lansată în 2004, care include, în prezent, şapte milioane de volume. Cea mai mare problemă care trebuie rezolvată pentru a duce la bun sfîrşit acest proiect este trecerea documentelor în format electronic, pentru că doar 1% dintre cărţile bibliotecilor naţionale sînt disponibile în format digital, iar pînă în 2012 se estimează că această cifră va ajunge la 4%. În aceste condiţii, în paralel cu proiectul Europeana, UE va investi, anul viitor, 120 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea tehnologiei de electronizare a documentelor şi alte 40 de milioane pentru tehnicile de traducere automată. Pînă în prezent, pentru lansarea bibliotecii Europeana au fost cheltuite 2,5 milioane de euro. Proiectul Europeana a fost propus de Franţa, în 2005.