Biblioteca Judeţeană, în pas cu trend-urile de lectură

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Achiziţii în funcţie de cerere şi buget

Biblioteca Judeţeană, în pas cu trend-urile de lectură

Cultură 05 Iunie 2013 / 00:00 1432 accesări

Pentru cei care mai cred încă în valoarea „terapeutică” a lecturii, plăcerea de a-şi cumpăra o carte nouă reprezintă un lux, deoarece... dăunează grav bugetului de familie. În ajutorul acestor cititori, care reuşesc să-şi facă timp şi pentru lectură, vin bibliotecile publice care, prin serviciile de împrumut la domiciliu, transformă volumul „jinduit” din rafturile librăriilor într-o certitudine.

O astfel de instituţie este şi Biblioteca Judeţeană (BJ) „Ioan N. Roman”, care încearcă să răspundă nevoilor de lectură şi de informaţie ale tuturor utilizatorilor ei: copii, tineri, adulţi şi seniori. De aceea, una dintre priorităţile BJ o constituie achiziţia de carte, care se face după nişte norme stricte. „Programul de dezvoltare a colecţiilor trebuie să respecte prevederile Legii bibliotecilor nr. 334/2002, dar şi fondurile alocate. Colecţiile bibliotecii se dezvoltă prin achiziţii cu fonduri din buget, achiziţii prin legea depozitului legal, care presupune colectarea, prelucrarea şi conservarea întregii producţii editoriale şi tipografice a judeţului Constanţa, dar şi prin donaţii”, a spus directorul BJ, Cornelia Pariza. Potrivit acesteia, fondul de achiziţii alocat pentru anul 2013 este de 55.000 de lei.

MEMORIILE... SCENEI Revenit de la Salonul Internaţional de Carte „Bookfest” din Capitală, responsabilul cu achiziţiile de la BJ, Ştefan Pleşoianu, a comandat deja volume nou-nouţe de la editurile participante. Printre acestea se vor afla cărţi de memorii ale unor nume mari ale scenei şi filmului românesc, precum „Între acte”, de Radu Beligan, „Tamara Buciuceanu. O viaţă închinată scenei”, de Bogdana Darie sau „Să ai grijă de cel bun din tine”, de Valentin Uritescu.

„Pentru că se apropie vacanţa, atât pentru elevi, cât şi pentru studenţi, încercăm să acoperim necesităţile lor de lectură cu literatură beletristică şi de loisir. Ţinem cont de trend-uri. De exemplu, foarte căutate de adolescenţi sunt cărţile cu vampiri, iar fetele preferă colecţia „Chic”. Seniorii preferă literatura clasică. De altfel, e foarte important să ţinem cont de solicitările privind programa şcolară, pentru clasele I-VIII”, a mai spus Ştefan Pleşoianu. „Există şi cărţi, cum e „Integrala Dimitrie Cantemir”, care nu pot fi achiziţionate de toată lumea. Aici le găsesc”, a completat directorul BJ, Cornelia Pariza.

COLECŢII DE AUTOR Un accent deosebit se pune pe completarea colecţiilor, cum ar fi cea dedicată spaţiului dobrogean, care este cea mai importantă colecţie din ţară. De asemenea, sunt completate „colecţiile de autor”: Andrei Pleşu, Radu Paraschivescu, Dan Lungu, Gabriel Liiceanu, Neagu Djuvara, Dan Puric sau Mircea Cărtărescu. Cititorii solicită şi biografii ale unor personalităţi ale artei sau ştiinţei, precum George Enescu, Henri Coandă, Einstein, dar şi biografii ale dictatorilor: Stalin, Hitler, Mussolini sau Ceauşescu.

MODA „NOBELIZAŢILOR” „Există şi o „modă” în privinţa „nobelizaţilor”: autorii fiind traduşi masiv în toată lumea abia după ce au fost premiaţi. Sunt promovaţi peste tot, iar constănţenii aud de ei şi ne solicită cărţile lor. Este şi cazul lui Mo Yan (Premiu Nobel 2012), al lui Orhan Pamuk (Premiu Nobel 2006), dar şi al altora”, a completat Ştefan Pleşoianu.



12