Biden ar putea avea parte de o primire mai puţin prietenoasă în Europa de Est

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Biden ar putea avea parte de o primire mai puţin prietenoasă în Europa de Est

Externe 21 Octombrie 2009 / 00:00 351 accesări

Vicepreşedintele american, Joe Biden, obişnuit să fie primit cu aplauze, ar putea avea parte de o recepţie nu foarte prietenoasă cu ocazia vizitei sale în Polonia, Cehia şi România, prima după decizia SUA de a renunţa la scutul antirachetă în Europa de Est, comentează ”Der Spiegel”. Preşedintele american, Barack Obama, şi-a sunat omologii în septembrie, în jurul orei europene 24.00, după ce presa americană a furnizat primele informaţii despre decizia de renunţare la scutul antirachetă în Europa de Est. Reacţia Poloniei a fost dură. ”SUA ne-au vîndut ruşilor”, scria ziarul polonez ”Fakt”. Fostul prim-ministru ceh Mirek Topolanek afirma că ”decizia lui Obama dovedea că SUA nu mai erau interesate de regiune”.

Vizita lui Joe Biden este prima a unui important oficial american după decizia SUA de a renunţa la scutul antirachetă. ”Această vizită are o importantă semnificaţie simbolică. Este un semnal important faptul că al doilea oficial din ierarhia americană vine în persoană, iar el trebuie să arate Europei de Est că Washingtonul ia în serios preocupările sale”, a apreciat Pavol Demes, fostul ministru slovac pentru Afaceri Internaţionale, în prezent, director al biroului de la Bratislava al German Marshall Fund. Aceste preocupări nu vizează doar scutul antirachetă. În timpul mandatului lui George W. Bush, din cauza sprijinului său acordat războiului din Irak şi programului privind libertăţile, promovat de republicani, Europa de Est a crescut în importanţă în politica externă a SUA. ”Noua Europă” părea, dintr-o dată, mai importantă în Washington decît ”Vechea Europă”. ”De aceea Polonia şi Cehia au privit decizia lui Obama nu doar ca una centrată pe instalaţii militare, ci şi ca o decizie vizînd opinia lor despre legăturile Americii cu regiunea şi, desigur, temerile legate de o Rusie mai puternică joacă de asemenea un rol. Nu a fost bine gîndit din partea lui Obama să facă un anunţ atît de sensibil tocmai cînd polonezii marcau a 70-a aniversare a invaziei ruse în Polonia”, continuă Demes. În iulie, politicieni importanţi şi intelectuali din Europa Centrală şi de Est au trimis chiar o scrisoare deschisă administraţiei Obama. Potrivit acestora, ”dincolo de importanţa militară a programului, acesta a devenit un simbol al credibilităţii şi angajamentului Americii faţă de regiune. Dar, la 20 de ani de la sfîrşitul Războiului Rece, vedem că ţările central şi est-europene nu se mai află în centrul politicii externe americane”.

În prezent, Joe Biden are misiunea de a corecta această impresie, comentează ”Der Spiegel”. În plus, cei mai mulţi experţi Europa Centrală şi de Est sînt sceptici în legătură cu rezultatul eforturilor Washingtonului de a se apropia de Moscova, prin renunţarea la proiectul scutului antirachetă. ”Desigur, sîntem conştienţi că Rusia este un partener foarte important pentru SUA, dar, date fiind experienţele noastre istorice, sîntem sceptici în legătură cu o cooperare importantă din partea Moscovei”, a conchis Demes.



12