Cea de-a zecea ediţie a bienalei europene de artă contemporană Manifesta, care se concentrează pe aspecte sociale şi economice, a fost inaugurată, în weekend, la Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg şi, în pofida apelurilor la boicot pe motive politice, se anunţă a fi un eveniment marcant.
Inspirată de evenimentele politice din anii 1989-1991, după cum relatează pagina de internet a manifestării, www.manifesta10.org, prima expoziţie Manifesta a avut loc în anul 1996, iar ediţiile următoare au fost organizate în diferite oraşe europene. În 2014 are loc la renumitul muzeu din Sankt Petersburg, care aniversează 250 de ani de existenţă şi derulează, din 2010, un program de artă contemporană intitulat Ermitaj 20/21. Prestigioasa instituţie de cultură îşi propune ca expoziţia, care se va închide în 31 octombrie, să fie un dialog între trecut şi prezent, între vechi şi nou, cuprinzând lucrări a aproximativ 50 de artişti plastici din mai multe generaţii, reprezentând diferite stiluri. Una din sălile bienalei expune portrete ale unor personalităţi gay, printre care Oscar Wilde, Piotr Ceaikovski şi Jean Genet. Purtând semnătura artistei Marlene Dumas, aceste lucrări pot fi considerate ca un protest împotriva legilor care îi vizează pe homosexuali, adoptate în Rusia şi viu criticate în plan internaţional.
Proiectul fotografului ucrainean Boris Mihailov, care cuprinde imagini din Piaţa Independenţei din Kiev, aminteşte prezenţa în expoziţie a unei creatoare-simbol pentru arta din estul Ucrainei, Alevtina Kahidze. Aceasta se află în prezent în marele oraş rusesc de pe Neva şi vorbeşte zilnic la telefon cu mama sa, care locuieşte în Doneţk, zonă zguduită de confruntările violente dintre forţele ucrainene şi cele ale separatiştilor pro-ruşi din Ucraina.