„Bijuterii muzicale”, pentru melomani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Bijuterii muzicale”, pentru melomani

Cultură 18 Decembrie 2009 / 00:00 587 accesări

Sala Studio a Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” a găzduit, miercuri, o întâlnire specială între muzicieni şi melomani. Seara camerală „Bijuterii muzicale” i-a avut ca protagonişti pe violoncelistul Ghiorghiţă Tănase şi pianista Agnes Marinică-Grando.

„Seara camerală a fost dedicată tuturor spectatorilor fideli şi în special lui Remus Alexandrescu, un împătimit al artei noastre, dar şi lui George Mănescu, un compozitor foarte valoros, un coleg cu care am lucrat în anii ’80 la ciclul ’Origini’. Îmi doresc să intre în rândul celor mai mari compozitori români, să ne mândrim cu el”, a precizat Ghiorghiţă Tănase. Violoncelistul le-a spus melomanilor că îşi doreşte să reia recitalul „Origini” care a avut loc în anii ’80, la Muzeul de Artă. De altfel, seara camerală s-a încheiat cu un fragment din „Arca”, piesă inclusă în ciclul „Origini” care mai cuprinde titluri precum: „Sarm” sau „Templul lui Ra”. În sală, printre melomani s-a aflat însuşi compozitorul George Mănescu.

Din programul serii camerale „Bijuterii muzicale” au făcut fac parte lucrări ale compozitorilor Aritunian, Bach, Chopin, Cui, Debussy, Dimitrescu, Goltermann, Korsakov, Marcello, Mascagni, Massenet, Mănescu, Nottara, Pergolesi, Porumbescu, Schubert, Simonetti şi Williams.

Absolvent al Academiei de Muzică „George Enescu” din Iaşi, la clasa profesorului Gheorghe Rus, violoncelistul Ghiorghiţă Tănase a susţinut o bogată activitate concertistică pe scenele naţionale, în compania filarmonicilor din Botoşani, Timişoara, Constanţa, Bacău, Galaţi şi Ploieşti. Din 2004, Ghiorghiţă Tănase este solist instrumentist al Teatrului „Oleg Danovski”. Agnes Marinică-Grando, licenţiată a Conservatorului „George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Instrumente - Canto, pian principal, desfăşoară o multiplă activitate artistică: concertistică, didactică şi ştiinţifică. Cei doi muzicieni de valoare ai Constanţei sunt vechi colegi de scenă. Primul recital al lui Ghiorghiţă Tănase a avut loc, pe scena Filarmonicii din Iaşi, în anul 1975, pe atunci fiind student în anul I, la Conservatorul „George Enescu” din Iaşi. Alături de violoncelist a concertat atunci şi pianista Agnes Marinică-Grando, studentă în anul terminal.

Evenimentul de miercuri seară le-a fost oferit iubitorilor muzicii clasice de calitate de către Teatrul „Oleg Danovski” şi Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România.



12