Bilanț tragic! În Freetown, peste 400 de morți și numărul riscă să crească tot mai mult

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sierra Leone, în doliu

Bilanț tragic! În Freetown, peste 400 de morți și numărul riscă să crească tot mai mult

Externe 18 August 2017 / 16:00 459 accesări

Peste 400 de oameni au murit în urma inundațiilor care s-au produs luni în Sierra Leone, unde alte 600 de persoane sunt date dispărute, a anunțat vineri Crucea Roșie, care a lansat o campanie de donații în beneficiul acestei țări din Africa de Vest, complet "depășită" de amploarea catastrofei, informează AFP. „Astăzi am numărat peste 400 de morți”, a declarat secretarul general al Federației Internaționale a Crucii Roșii și Semilunii Roșii, Elhadj As Sy, în fața jurnaliștilor reuniți la Geneva. Bilanțul "ar putea încă să crească și mai mult", a prevenit purtătorul de cuvânt al Biroului de Coordonare a Afacerilor Umanitare din cadrul ONU, Jens Laerke. Bilanțul oficial era până vineri de 312 morți. Alte 600 de persoane sunt în continuare dispărute.

Joi, peste 300 de victime, ale căror corpuri nu au putut fi identificate, au fost înmormântate la Waterloo, o localitate aflată în apropiere de Freetown, în prezența președintelui din Sierra Leone, Ernest Bai Koroma, și a președintelui din Liberia, Ellen Johnson Sirleaf. Prevăzând o creștere și mai mare a numărului victimelor produse de aceste inundații, autoritățile au săpat 400 de morminte în cimitirul din Waterloo, nu foarte departe de cele în care au fost înhumate victimele epidemiei cauzate de virusul Ebola, care a făcut 4.000 de morți în Sierra Leone în 2014 și 2015. Înmormântările colective vor continua pe parcursul zilei de vineri.

În aceeași conferință de presă, Elhadj As Sy a spus, de asemenea, că Sierra Leone se confruntă cu o criză "care îi depășește capacitățile" și a îndemnat comunitatea internațională să sprijine această țară africană. Profund afectate de catastrofă, persoanele strămutate din Freetown dorm în continuare sub cerul liber, "deoarece nu există suficient de multe adăposturi pentru toată lumea", a spus el. Potrivit aceluiași oficial, Crucea Roșie va demara vineri o campanie de donații în regim de urgență, subliniind faptul că va trebui "să se combine eforturile întregii lumi" pentru a rezolva criza apărută în urma acestei catastrofe naturale.

Locuitorii din Freetown - capitala suprapopulată, cu peste 1,2 milioane de locuitori, a uneia dintre cele mai sărace țări din lume - au fost surprinși în timp ce dormeau, în noaptea de duminică spre luni, când, după trei zile de ploi torențiale, valuri de nămol și apă au invadat străzile și versanții unor coline s-au prăbușit peste locuințele lor. În perioada imediat următoare, autoritățile și agențiile internaționale vor trebui să evite propagarea maladiilor care sunt de obicei declanșate de inundații, precum dizenteria și holera.

Marea Britanie a anunțat un ajutor de 5 milioane de lire sterline (5,5 milioane de euro) pentru a finanța diverse agenții ale ONU și ONG-uri care s-au mobilizat pe teren pentru a furniza adăposturi pentru numeroșii copii lipsiți de locuințe în urma catastrofei, dar și apă potabilă, alimente și medicamente pentru miile de supraviețuitori. "Ajutorul nostru va aduce bunuri esențiale pentru supraviețuire, precum alimente, apă, adăposturi și îmbrăcăminte, pentru oameni care au pierdut totul. Comunitatea internațională trebuie să ne urmeze în acest demers", a spus secretarul de stat britanic pentru Dezvoltare Internațională, Priti Patel. Crucea Roșie a anunțat că va lansa vineri un apel în favoarea donațiilor internaționale, iar China a promis deja 1 milion de dolari, Togo 500.000 de dolari și Comisia Europeană 300.000 de euro, în timp ce Israel și mai multe țări din Africa de Vest au oferit fonduri și bunuri de primă necesitate în Freetown.

Potrivit Crucii Roșii, alunecări de teren de mai mică amploare au avut loc începând de luni în estul capitalei și în Bo, al doilea oraș ca mărime al țării, în contextul în care sezonul ploios este departe de a se fi încheiat și este posibilă producerea unor noi inundații. Până în prezent, evacuarea persoanelor fără adăpost s-a făcut pe bază de voluntariat, ceea ce, potrivit lui Elhadj As Sy, reprezintă "cea mai bună metodă". "Impunerea unor mijloace de constrângere în mijlocul unei astfel de situații dificile nu ar fi deloc o idee bună", a afirmat același expert.



12