Cel puţin 700 de imigranţi au murit în urma mai multor naufragii care au avut loc în ultimele câteva zile pe Marea Mediterană, a declarat, duminică, un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR). Bilanţul vine în urma a trei naufragii care au avut loc miercuri, joi şi vineri pe ruta Libia - Italia, bazându-se pe mărturiile supravieţuitorilor. Circa 550 de persoane sunt date dispărute după ce o barcă s-a răsturnat joi, iar alţi 100 de imigranţi ar fi prinşi printre fragmentele unui alt vas care s-a scufundat miercuri. De asemenea, un număr nespecificat de persoane lipsesc după ce barca în care călătoreau pe Mediterană s-a scufundat vineri. Şi imigranţii care au supravieţuit altor naufragii recente pe Mediterană au sesizat dispariţia altor persoane cu care călătoreau. ”Luând în considerare aceste cifre, estimăm că sunt cel puţin 700 de victime, fără a avea vreo certitudine asupra acestor cifre sau asupra identităţilor lor”, a declarat oficialul UNHCR.
Peste 500 de imigranţi au fost salvaţi sâmbătă din bărci supraaglomerate ale traficanţilor, în apropiere de regiunea de coastă a Libiei, cu ieşire la Mediterană, de autorităţi italiene şi irlandeze. În condiţiile în care nu se mai găsesc locuri în adăposturile pentru imigranţi din Sicilia, un vas al Marinei italiene („Vega“) s-a îndreptat spre Reggio Calabria, un port din sudul Italiei, transportând 135 de supravieţuitori şi corpurile a 45 de persoane, recuperate în cursul unor operaţiuni de vineri, când ar fi fost salvaţi 2.000 de imigranţi în total.
Nici în Canalul Mânecii nu este liniște. 19 imigranţi au fost salvaţi în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, în apropiere de regiunea de coastă a Marii Britanii, în timp ce încercau să traverseze Canalul Mânecii pentru a ajunge de pe teritoriul francez pe cel britanic. Paza de Coastă britanică ar fi fost alertată aproape de miezul nopţii, în legătură cu o barcă gonflabilă care începuse să se scufunde în largul localităţii Dymchurch, faţă în faţă cu oraşul francez Calais, unde se află cea mai mare tabără de imigranţi clandestini din Franţa. Barca a fost descoperită câteva ore mai târziu, la bordul său aflându-se 19 persoane. Potrivit autorităţilor, circa 4.000 de imigranţi (5.000, conform asociaţiilor umanitare) trăiesc în aşa-numita junglă din Calais, cea mai mare tabără clandestină din Franţa, refuzând să plece din zonă, în speranţa că vor putea ajunge ilegal în Marea Britanie. Tentativele de traversare a Canalului Mânecii de către imigranţi sunt rare, cei mai mulţi încercând să se urce din mers în mijloacele de transport care circulă prin Eurotunel, pentru a ajunge pe teritoriul britanic. Un imigrant afgan a murit sâmbătă dimineaţă, după ce a fost lovit de un camion în timp ce se afla pe o autostradă pe ruta Dunkerque - Calais, în nordul Franţei, alături de un grup de 50 de persoane care încercau să se urce ilegal în vehicule, pentru a ajunge în Marea Britanie. Cel puţin 26 de imigranţi au murit în zonă, în astfel de accidente, din iunie 2015 încoace.