Bilanţul catastrofei ecologice din Ungaria a ajuns la opt morţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Bilanţul catastrofei ecologice din Ungaria a ajuns la opt morţi

Monden 12 Octombrie 2010 / 00:00 456 accesări

Cadavrul celei de-a opta victime a deversării de noroi toxic din vestul Ungariei a fost găsit în apropierea oraşului Devecser, grav afectat de dezastru, a anunţat, ieri, purtătorul de cuvânt al departamentului pentru gestionarea catastrofelor, Tibor Dobson. Cel de-al optulea cadavru a fost găsit la o săptămână după ce rezervorul deţinut de compania MAL Zrt cu sediul la Ajka a cedat, deversând noroi toxic în satele învecinate, unde 280 de case au fost distruse iar 150 de persoane au fost rănite. Temerile privind o nouă deversare s-au intensificat, după depistarea unei fisuri de 54 de centimetri în peretele nordic al rezervorului. Satul cel mai apropiat, Kolontar, a fost deja evacuat la sfârşitul săptămânii, iar locuitorii aşteaptă o decizie a Guvernului pentru a se întoarce în casele lor. Un dig de protecţie care traversează satul este în construcţie, acesta urmând să fie gata astăzi. La 4 octombrie, sute de metri cubi de noroi roşu toxic s-au deversat dintr-un rezervor fisurat al uzinei din Ajka, exploatată de grupul ungar MAL, poluând o suprafaţă de 40 de kilometri pătraţi şi distrugând ecosistemul râurilor Torna şi Marcal. Acesta a ajuns sub o formă diluată în Raba, afluentul direct al Dunării, apoi chiar în marele fluviu.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, va efectua, astăzi, o vizită în Ungaria, care coincide cu eforturile de atenuare a efectelor dezastrului ecologic din această ţară. Ca urmare a activării mecanismului de protecţie civilă, cinci experţi în depoluare au fost trimişi ieri în Ungaria, pentru a examina efectuele asupra mediului ale noroiului roşu. Barroso nu va vizita zona afectată de catastrofa ecologică. CE a sugerat ieri că va fi dificil ca Ungaria să profite de Fondul European de Solidaritate pentru Catastrofe, întrucât acesta acoperă daune provocate de catastrofe naturale, nu industriale. Totodată, CE consideră că ”este prea devreme să fie prevăzută o înăsprire a legislaţiei europene privind stocarea deşeurilor periculoase, în contextul catastrofei din Ungaria”. Fondul Mondial pentru Protejarea Naturii (WWF) a lansat un apel în acest sens. Potrivit WWF, legislaţia UE privind deşeuri miniere toxice, introdusă în urma unui accident din România, este insuficientă, dat fiind că prevede introducerea abia în 2012 a unor criterii stricte în domeniul industriei.

Directorul executiv al companiei de alumină din Ungaria MAL, proprietara rezervorului aflat la originea deversării de noroi roşu toxic, a fost reţinut de poliţie, a anunţat, ieri, premierul Viktor Orban, precizând că firma trebuie plasată sub controlul statului, iar activele acesteia îngheţate. Premierul ungar a propus şi înfiinţarea unui post de comisar pentru prevenirea catastrofelor, care să se ocupe de gestionarea firmei şi de activele acesteia până la încheierea dosarului privind ruperea rezervorului de noroi roşu deţinut de companie.



12