Medicii vor folosi, din 1 aprilie, un bilet unic de trimitere pentru servicii medicale clinice şi de internare, ca imprimat cu regim special, în baza căruia se recomandă specialitatea clinică din ambulatoriu sau din spital căreia urmează să se adreseze pacientul pentru a primi îngrijiri medicale. Acestă prevedere este reglementată într-un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) privind aprobarea modelului unic al biletului de trimitere pentru servicii medicale clinice/biletului de internare utilizat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi a Instrucţiunilor privind utilizarea şi modul de completare a biletului de trimitere pentru servicii medicale clinice/biletului de internare, postat pe site-ul CNAS. Potrivit noilor reglementări, recomandarea pentru servicii medicale de specialitate şi internarea în spital, atunci cînd este cazul, se fac numai pe formularul cu regim special. “Utilizarea altor formulare pentru recomandarea de servicii medicale clinice în vederea internării în unităţi sanitare cu paturi, în sistemul de asigurări sociale de sănătate atrage răspunderea persoanelor vinovate, în conformitate cu dispoziţiile legale”, se arată în proiectul de ordin. Biletele de trimitere şi de internare în spital vor fi completate de către medicii aflaţi în relaţie contractuală cu CNAS, potrivit specialităţii şi competenţelor, respectiv atestatelor pe care le-au obţinut, precum şi de către medicii cărora le sînt recunoscute biletele de trimitere/de internare eliberate, în baza convenţiilor încheiate cu casele de asigurări de sănătate, în condiţiile contractului-cadru şi ale normelor metodologice de aplicare a acestuia.
Biletele, completate doar de medicii care au contracte cu CAS
Biletul de trimitere/de internare se completează şi de către medicii din unităţile sanitare cu paturi pentru pacienţii spitalizaţi care necesită, la externare, recomandare pentru servicii medicale de recuperare-reabilitare în ambulatoriu, respectiv servicii medicale de recuperare sau reabilitare a sănătăţii în spitale de recuperare, secţii/compartimente din spitale, sanatorii pentru adulţi şi copii, preventorii, cu sau fără personalitate juridică, inclusiv furnizori constituiţi conform Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care sînt avizate de Ministerul Sănătăţii (MS) ca sanatorii balneare sau care au în structura avizată de MS secţii sanatoriale balneare. Proiectul interzice emiterea biletelor de trimitere/de internare de către medicii care nu au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate, respectiv convenţii în baza cărora le sînt recunoscute biletele de trimitere/de internare, direct sau prin reprezentantul legal al furnizorului. De asemenea este interzisă emiterea de către spitale a biletelor de trimitere pentru pacienţii spitalizaţi, în decursul internării acestora, precum şi a celor pentru servicii medicale contra cost, deoarece tratamentul pacienţilor internaţi se asigură integral de către respectiva unitate sanitară cu paturi, indiferent de afecţiunile asociate.
Serviciile medicale clinice/spitaliceşti se pot efectua de către orice furnizor de servicii medicale clinice/spitaliceşti aflat în relaţie contractuală cu CAS, în condiţiile prevăzute în contractul-cadru şi în normele metodologice de aplicare a acestuia. Biletul de trimitere/de internare este tipărit pe hîrtie autocopiantă în trei culori, al treilea exemplar, cel verde rămînînd în carnet, la medicul care a făcut trimiterea, iar exemplarele alb şi roz vor fi predate pacientului care le depune la furnizorul de servicii medicale care va stabili conduita de urmat. Furnizorul de servicii medicale va păstra exemplarul roz, iar exemplarul alb, originalul, va fi înaintat CAS împreună cu factura şi desfăşurătorul activităţii prestate (în format electronic şi pe suport hîrtie).