Bine că ne-a ocolit ploaia! Cele mai multe autorități locale dormeau...

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Doar 11 primării din 70 s-au mobilizat la solicitarea ISU Dobrogea

Bine că ne-a ocolit ploaia! Cele mai multe autorități locale dormeau...

Administrație 12 Octombrie 2016 / 20:17 2568 accesări

Primăria Constanța a fost una dintre cele trei autorități din județ care au fost evidențiate de ISU pentru că s-au pregătit de inundații

Primăria Constanța a fost una dintre cele trei autorități din județ care au fost evidențiate de ISU  pentru că s-au pregătit de inundații

Cu toate că autoritățile din județul Constanța se așteptau la ceea ce este mai rău, nicio localitate nu a fost afectată de inundații în noaptea de marți spre miercuri. Asta în condițiile în care meteorologii preconizau că se vor cumula cantități de apă ce vor depăși chiar și 80 - 90 litri pe metru pătrat. Cu toate că situația se anunța a fi foarte gravă, poate cea mai dificilă din ultimii 10 ani, pentru 59 de primării din județ codul portocaliu de ploi a fost doar o notă scrisă pe hârtie. Asta pentru că, la un control telefonic al ISU Dobrogea, din cele 70 de primării ale județului Constanța, doar 11 au răspuns că au serviciu de permanență. Asta arată indolența unora din administrațiile locale, care preferă să găsească salvarea la Divinitate.

Județului Constanța i-a trecut glonțul pe la ureche în noaptea de marți spre miercuri. Cu toate că autoritățile locale se așteptau la ceea ce este mai rău, în condițiile în care meteorologii au anunțat cod portocaliu de ploi, fiind preconizat că se vor cumula cantități de apă ce vor depăși chiar și 80 - 90 litri pe metru pătrat, în nicio localitate din județul Constanța nu s-au înregistrat inundații sau pagube. Pentru că atenționarea de vreme rea a venit din timp, unele autorități și-au luat treaba în serios și s-au pregătit pentru eventuale inundații. Cele mai harnice primării au fost cele din Constanța, Cernavodă și Corbu, care au format baraje din saci cu nisip în zonele cele mai vulnerabile. În municipiul Constanța, autoritățile au făcut un adevărat tur de forță. Angajați ai Inspectoratului de Protecție Civilă din cadrul Primăriei Constanța, împreună cu cei ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea, au montat diguri gonflabile de protecție împotriva inundațiilor, în zonele vulnerabile: în dreptul bisericii „Sfânta Maria” de pe bulevardul 1 Mai (zona Far - în apropierea Centrului de Scafandri) și în zona secției 5 de Poliție din cartierul Km 5. De asemenea, peste 2.000 de saci cu nisip au fost așezați pe mai multe străzi din oraș. În același timp, angajații Direcției Gospodărire Comunală au adunat frunzele în jurul grătarelor de canalizare, iar SC RAJA SA a asigurat permanența în municipiul Constanța cu 20 echipe a câte 4 oameni, care au monitorizat zonele de risc (str. Ahile Mihail, biserica „Sfânta Maria” din zona Far, cartierele Km 4-5 și Km 5, zona Dacia, zona Delfinariu).

PENTRU 59 DE PRIMĂRII, AVERTIZĂRILE AU FOST BUNE DE PUS LA SPATE

Nu toate autoritățile din județ și-au făcut treaba înainte și în timpul codului portocaliu. Deși au fost avertizate că va urma o noapte grea, în care era posibil ca viiturile să măture efectiv localitățile, cele mai multe primării din județ s-au bazat doar pe Divinitate. Potrivit legislației, în mod normal, fiecare administrație trebuia să asigure un serviciu de permanență în noaptea de marți spre miercuri, să preia eventualele apeluri de la cetățeni și să le comunice imediat Comandamentului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU). Pentru a vedea dacă autoritățile sunt la post și sunt pregătite pentru a interveni în caz de calamitate, reprezentanții ISU Dobrogea au făcut, în noaptea de marți spre miercuri, un control telefonic. Cu alte cuvinte, fiecare administrație în parte a fost sunată, marți, la ora 24.00, de membri ai ISU. Numai că, din 70 de primării, doar 11 au răspuns apelului ISU - Constanța, Cernavodă, Corbu, Castelu, Comana, Nicolae Bălcescu, Saraiu, Siliștea, Techirghiol, Valu lui Traian și Vulturu -, semn că aceste administrații au înțeles gravitatea situației. În rest, probabil din indolență, 59 de primării nu au fost de găsit, lucru care arată faptul că, indiferent cât de dificilă este situația, tot mai dulce este somnul de acasă. Referitor la această situație, prefectul Constanței, Adrian Nicolaescu, a declarat că administrațiile locale care nu au răspuns la apelul ISU sunt pasibile de sancțiune contravențională.

SUTE DE PERSOANE DIN GALAȚI, EVACUATE DIN LOCUINŢE

În timp ce reprezentanții celor mai multe administrații din județ se întorceau pe o parte și pe alta în pat, în județele învecinate, viiturile au făcut adevărate ravagii. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, sute de persoane din mai multe localităţi din sud-estul țării au fost evacuate preventiv din locuinţe din cauza inundațiilor. Cea mai gravă situație s-a înregistrat în județul Galați, unde peste 500 de persoane au fost evacuate din calea apelor. „S-a decis de către autoritățile locale evacuarea preventivă a 60 de persoane din Slobozia-Conachi, 200 din Cuza Vodă, 250 din localitatea Pechea și 20 de persoane din Negrea. Tot ca măsuri preventive, s-a decis suspendarea cursurilor la unitățile de învățământ aflate în localitățile Schela, Valea Mărului și Corni, precum și restricționarea traficului rutier pe DN 25, în dreptul localității Pechea“, anunţă MAI. Potrivit celor de la MAI, în anumite zone din județul Galați au căzut peste 100 de litri pe metru pătrat.



12