Binomul SRI - DNA, acuzat de abuz

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
ICCJ dezbate interdicția de a se apăra impusă lui Ponta

Binomul SRI - DNA, acuzat de abuz

Justiție 09 Septembrie 2016 / 17:02 724 accesări

Elena Udrea: "Interdicția (dispusă în cazul lui Ponta - n.r.) de a se apăra public este abuzivă. Dacă ești acuzat public și ești o persoană publică, e normal să te poți apăra public"

Elena Udrea:

Ultimul atac DNA la adresa lui Victor Ponta a generat un val uriaș de reacții negative la adresa instituției. Plasarea sub control judiciar, în perioada pre-electorală, a fostului premier, în noul dosar în care este cercetată o poveste halucinantă despre promiterea unui loc eligibil pe lista PSD de candidați la parlamentare în schimbul finanțării cu sute de mii de euro a unor manifestări prilejuite de vizita lui Tony Blair la București, pare să fi unificat partidele politice, care afișează prin diverse voci cam aceeași atitudine. Vorbind pe marginea dosarului, diverse personalități din viața publică au reclamat abuzurile DNA și au readus în discuție tema jocurilor politice făcute de binomul SRI - DNA. Până și Elena Udrea a sărit în apărarea lui Ponta. Ea a criticat dur interdicția dispusă în cazul lui Victor Ponta de a nu discuta în public despre acuzațiile din dosar. "Cred că este o interdicție abuzivă. Din moment ce ești acuzat public și ești o persoană publică, mi se pare normal să te poți apăra public pentru că, din momentul în care ți se formulează acuzațiile în mod public, ești judecat și, de multe ori, ești deja găsit condamnat, vinovat de opinia publică înainte să fie constatat printr-o decize judecătorească. Și pe Tony Blair sper să îl pună sub acuzare, la fel și pe dânsul în România", a declarat Elena Udrea, la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au luat în dezbatere, vineri dimineață, contestația fostului premier Victor Ponta la măsura controlului judiciar dispusă în noul dosar, avocatul acestuia precizând că vor cere ridicarea tuturor restricțiilor. Avocatul lui Victor Ponta a spus că a cerut instanței supreme ridicarea tuturor restricțiilor dispuse în cazul fostului premier. Asta după ce procurorii DNA Ploiești l-au pus sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile pe Victor Ponta, acesta fiind suspectat de folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și de complicitate la infracțiunea de spălare de bani. Procurorii arată în ordonanță că "pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a unui om de afaceri, într-un colegiu electoral în care formațiunea politică să aibă certitudinea că va obține mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, în calitatea sa de președinte al respectivului partid politic, și-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acelui om de afaceri pe lista de candidați. Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta Victor Viorel în scopul obținerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalități politice străine. Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internațională, Ponta Victor Viorel să câștige capital electoral, în condițiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale și parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obținută prin persoane interpuse, de la omul de afaceri plasat pe un loc eligibil".

În acest caz, Sebastian Ghiță a fost pus și el sub control judiciar pe 60 de zile, marți seara, de procurorii DNA Ploiești, fiind acuzat de complicitate la spălare de bani, anchetatorii susținând că omul de afaceri i-a dat fostului premier Ponta 220.000 de euro pentru a-și asigura un loc eligibil la alegerile din 2012.



12