Biocarburanţii, departe de a fi o soluţie miraculoasă împotriva încălzirii globale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Biocarburanţii, departe de a fi o soluţie miraculoasă împotriva încălzirii globale

Monden 24 Octombrie 2009 / 00:00 359 accesări

Percepuţi în trecut ca o posibilă soluţie împotriva încălzirii globale, biocarburanţii riscă de fapt să agraveze acest fenomen, deoarece încurajează defrişările, iar impactul asupra mediului nu a fost luat în calcul de niciunul dintre principalele acorduri internaţionale privind mediul înconjurător. Nicio ţară dezvoltată nu a contabilizat emisiile de dioxid de carbon (CO2) provenind din modificarea felului de utilizare a terenurilor pentru producerea biocarburanţilor.

Protocolul de la Kyoto, sistemul pieţei drepturilor la emisiile carbonice lansat de UE, precum şi proiectul de lege asupra climei, adoptat în această vară, de Camera Reprezentanţilor din SUA, au neglijat complet emisiile de CO2 provenind din producţia de biocarburanţi, indiferent de originea biomasei. Această omisiune legislativă permite producerea de biocarburanţi, chiar după o defrişare pentru a planta soia, trestie de zahăr sau palmieri. Companiile petroliere şi alte industrii mari generatoare de CO2 ar putea să se orienteze mai mult către sectorul biocarburanţilor şi să exploateze această scăpare legislativă, pentru a-şi reduce emisiile de CO2, au prevenit experţii. Un model informatic pus la punct de specialiştii americani a relevat faptul că diversele moduri de utilizare a terenurilor în cadrul programelor intensive pentru producerea biocarburanţilor pot să conducă la emisii importante de CO2. Pentru acest model, două ipoteze au fost reţinute. Prima constă în convertirea zonelor naturale, inclusiv a pădurilor, pentru a răspunde cererii crescînde de biocarburanţi, iar cea de-a doua implică o utilizare mai intensivă a terenurilor deja cultivate. Aceste scenarii se înscriu în cadrul unei politici globale ce vizează limitarea concentraţiei de CO2 în atmosferă. Potrivit acestei abordări, folosirea carburanţilor fosili va deveni tot mai costisitoare, iar recurgerea la biocarburanţi se va accelera. Modelul prezice în ambele variante de scenarii că suprafeţele consacrate producerii de biocarburanţi vor deveni tot mai mari şi vor depăşi terenurile de cultură pînă la finele secolului al XXI-lea, generînd importante emisii de CO2, în funcţie de biomasa folosită. Tăierea copacilor pentru a face loc culturilor destinate producerii de biocarburanţi generează importante emisii de gaze carbonice, spre deosebire de păduri, ce capturează cantităţi vaste de CO2. În schimb, conversia terenurilor necultivate pentru producerea de biocarburanţi ar putea să contribuie la o reducere netă a emisiilor de CO2.

Deşi cu fiecare zi, peste tot în lume se înregistrează dovezi concludente ale schimbărilor climatice, tot mai mulţi americani au început să se îndoiască de faptul că încălzirea globală ar fi un fapt real. Potrivit unui sondaj ale cărui concluzii au fost date publicităţii joi, în SUA, procentul celor care cred contrariul a rămas majoritar. Procentul celor care cred că există indicii solide care arată că temperatura medie de pe Terra este în creştere în ultimele decenii a scăzut la 57% de la 71% în aprilie 2008 şi 77% în 2007, au explicat reprezentanţii Institutului Pew din Washington. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.500 de adulţi, intervievaţi prin telefon, în perioada 30 septembrie - 4 octombrie. Americanii care văd încălzirea globală a planetei ca pe o problemă foarte serioasă sînt şi ei mai puţin numeroşi, 33%, de la 44% în aprilie 2008 şi 45% în 2007. După anul 2008, procentul americanilor care afirmă că încălzirea climei rezultă din activităţile umane, precum arderea hidrocarburilor, a cărbunelui şi a carbonului, a scăzut şi el drastic, ajungînd la 36%, comparativ cu 47%, în 2008. Creşterea numărului de americani care se îndoiesc de realitatea fenomenului de încălzire globală a fost observată în toate mediile politice şi independente.

Pe de altă parte, procentul independenţilor care cred în încălzirea globală a scăzut la 53%, de la 75% în aprilie 2008. În rîndul republicanilor, în mod tradiţional mai sceptici în privinţa veridicităţii acestui fenomen, doar 35% consideră în prezent că încălzirea climei este reală, comparativ cu 49% în 2008 şi 62% în 2007. Aceeaşi scădere s-a constatat şi în cazul democraţilor, doar 75% dintre ei percep la ora actuală încălzirea globală ca pe un fapt real, comparativ cu 83% în 2008. În ciuda acestei tendinţe, 50% dintre americani sînt favorabili politicilor ce vizează limitarea emisiilor de carbon faţă de 39% care se opun acestor iniţiative.



12