„Biodiversitatea şi Ocrotirea Naturii”, volum dedicat pasionaţilor de literatură ştiinţifică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Biodiversitatea şi Ocrotirea Naturii”, volum dedicat pasionaţilor de literatură ştiinţifică

Cultură 18 Martie 2008 / 00:00 1482 accesări

Editura Academiei Române Bucureşti va lansa la Constanţa, în luna aprilie, cartea „Biodiversitatea şi Ocrotirea Naturii”, lucrare dedicată iubitorilor de literatură ştiinţifică. Volumul poartă semnătura a patru mari academicieni, prof. univ. dr. Adrian Bavaru, Rector onorific al Universităţii „Ovidius”, membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, prof. univ. dr. Stoica Godeanu - Universitatea „Ovidius”, membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, prof. univ. dr. Gallia Butnaru - Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Timişoara, membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi prof. univ. dr. Alexandru Bogdan, membru corespondent al Academiei Române, cercetător ştiinţific principal gr. I - Centrul de Biodiversitate Agrosilvică „Acad. David Davidescu” al Academiei Române.

Volumul oferă unui larg spectru de specialişti informaţii preţioase şi originale, sistematizarea acestora, riscuri care ameninţă lumea vie şi necesitatea imperioasă de ocrotire a naturii. Cartea nu se limitează la ordonarea şi transmiterea informaţiilor acumulate în ultimele decenii privind biodiversitatea, ci evidenţiază o serie de aspecte mai puţin cunoscute sau ignorate pînă în prezent, cum sînt valoarea sa pentru omenire, implicaţiile economice, sociale, etice, educative şi obligaţiile politice.

Autorii, fiecare specialist recunoscut în domeniul său de activitate, au îmbinat armonios un imens volum de cunoştinţe, aceştia abordînd probleme de biodiversitate dintr-un nou punct de vedere: nu de conservare, ci de ocrotire a biodiversităţii, deci trecerea de la o viziune statică, la una dinamică, în care omul nu strînge şi păstrează, ci intervine activ şi conştient în buna gestionare a tuturor formelor de viaţă. Toate informaţiile au fost subordonate viziunii create de teoria sistemică, aranjînd şi grupînd coerent, original, de o înaltă ţinută ştiinţifică imensul material inclus în lucrare. Prezentarea este clară, judicios exemplificată, astfel încît lecturarea este accesibilă fiecărui cititor, cartea putînd constitui un mod de îmbogăţire a cunoştinţelor asupra a tot ce este viu, un motiv de reflecţie asupra urmărilor fiecărei intervenţii în natură, o integrare de nivel spiritual superior în aceasta.

Taguri articol


12