„Biografia lui Enescu trebuie neapărat și urgent rescrisă”. Afirmația a fost făcută de pianista Raluca Știrbăț, preşedinte al Societăţii Internaţionale „George Enescu“ din Viena și iniţiatoarea campaniei de salvare a casei de la Mihăileni a marelui muzician, în cadrul recitalului pe care l-a susținut, joi seară, la Muzeul de Artă din Constanța, în încheierea colocviului „Oamenii Timpului”. Recitalul, cu lucrări din creația lui Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Liszt și, bineînțeles, George Enescu, a constituit o veritabilă lecție de istorie a muzicii pentru melomani, pianista fascinând publicul cu prezentările sale din preambulul fiecărei piese, menite să facă publicul să înțeleagă contextul în care au fost compuse piesele interpretate. Astfel, Raluca Știrbăț a spus că de fapt instrumentul preferat al lui marelui compozitor și violonist George Enescu nu era vioara, așa cum ar fi înclinați să creadă neavizații, ci pianul.
NEPOTUL LUI ENESCU, ÎN PUBLIC
În public s-a aflat și nepotul după verișoară al lui George Enescu, medicul constănțean Ștefan Botez, dar și preşedintele Ordinului Arhitecţilor, filiala Bucureşti, academicianul Şerban Sturdza, care s-a implicat în restaurarea casei de la Mihăileni, precum și arhitectul constănțean de 93 de ani Corneliu Dan despre care acad. Sturdza a spus că îl respectă în mod deosebit, așa cum l-a respectat și tatăl său.
Raluca Știrbăț își va continua recitalurile în țară, în cadrul colocviilor „Oamenii Timpului”, după următorul calendar: Craiova (20 septembrie), Cluj-Napoca (22 septembrie), București (4 octombrie), Piatra Neamț (7 octombrie), Iași (8 octombrie) și Suceava (9 octombrie). Pianista este membră a Juriului Național al Campaniei „Oamenii Timpului”, categoria Societate civilă.
Colocviile „Oamenii Timpului” au debutat la Constanța, în Cazino, joi, 15 august, cu dezbaterea: „Patrimoniul regal și Marea Neagră”, moderată de lect. univ. dr. Daniel Citirigă, manager zonal pentru Constanţa al Campaniei „Oamenii Timpului“, urmată de recitalul susținut de Raluca Știrbăț la Muzeul de Artă.
Citește și: