Bir pe viaţa românilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Bir pe viaţa românilor

Eveniment 21 Februarie 2008 / 00:00 668 accesări

Dacă America a devenit \"ţara tuturor posibilităţilor\" după o evoluţie datînd dinainte de vremurile căutătorilor de aur şi a cuceritorilor Vestului Sălbatic, România a reuşit performanţa de a atinge acest statut, dar în sens peiorativ, în mai puţin de 20 de ani. Spre deosebire de cazul american, România continuă să impresioneze doar prin sărăcie, corupţie, politici sociale haotice şi o fiscalitate care a ajuns la cote cu adevărat incredibile. Ca şi cum nu era de ajuns că în România se plătesc cele mai multe taxe şi impozite din UE, Ministerul Muncii, Familiei şi Solidarităţii Sociale (MMFS) a mai dat o lovitură sub centură milioanelor de români aflaţi în cîmpul muncii. Sărăciţi de evazioniştii de calibru ai ţării, economia subterană, munca la negru înfloritoare, dar mai ales de politica pomenilor electorale, salariaţii români vor fi impozitaţi \"la sînge\". Probabil cu gîndul la scandalul acuzaţiilor de mită şi dosarelor DNA în care a fost implicat de curînd, ministrul Muncii, liberalul Paul Păcuraru, a lansat în această săptămînă \"bomba socială\". Din martie, cota de impozitare va fi extinsă pentru toate cîştigurile obţinute de salariaţi. Pe lîngă faptul că vor munci astfel pentru a acoperi doar chitanţe, extinderea bazei de impozitare îi va atinge şi pe angajatori. Practic, patronii vor plăti 19,5% din valoarea veniturilor suplimentare oferite angajaţilor, în timp ce salariaţii vor preda la stat 9,5% din aceste venituri. Chiar dacă, oficial, sumele sînt programate să ajungă la bugetul asigurărilor sociale, în fapt, autorităţile fac o mişcare disperată în încercarea de a acoperi găurile lăsate de majorarea pensiilor. \"Foarte multe venituri salariale nu erau impozitate şi asta însemna ce? Că stimulente prin premii şi aşa mai departe erau în afara regimului de impozitare\" , a declarat Păcuraru.

Taxe usturătoare la prime, indemnizaţii şi cadouri

În categoria veniturilor care vor fi impozitate cu 29% intră sumele acordate cu ocazia ieşirii la pensie, cele pentru plata cu ora, gărzile şi indemnizaţiile clinice acordate cadrelor medicale. Patronii vor scoate mai mulţi bani din buzunare şi dacă au de gînd să acorde salariaţilor cadouri în bani, de Paşte şi Crăciun, sau daruri pentru copiii angajaţilor. Nu vor scăpa de taxe nici veniturile în natură, impozitate patronilor cu 29% atunci cînd vor dori să le plătească angajaţilor abonamente sau cartele telefonice, permise de călătorie sau prime de asigurare. Precum în Vestul Sălbatic de odinioară, autorităţile române clădesc cărămidă cu cărămidă, compromis cu compromis, astfel că mai bine mulţumeşti marea masă electorală a pensionarilor, decît salariaţii cu venituri oricum mai mari. Potrivit ministrului Păcuraru, extinderea bazei de impozitare a fost înţeleasă greşit de presă şi de opinia publică, mai ales că telefoanele de serviciu, maşinile şi chiriile salariaţilor nu vor fi supuse taxării pentru obţinerea contribuţiilor la pensii. Păcuraru a spus că lărgirea bazei de calcul pentru contribuţiile sociale a fost făcută în vara anului trecut, prin Legea 250, care modifica legea pensiilor, dar doar pentru angajaţi. Ministrul a explicat că aceste stimulente, introduse de angajator în pachetul salarial, se supun plăţii contribuţiei la pensii doar în cazul în care sînt folosite în scop personal. \"Dacă angajatorul acordă angajatului maşină de serviciu, telefon, o casă cu chirie de serviciu, acestea nu se impozitează. Se impozitează doar dacă din alte fonduri decît cele salariale angajatorul le susţine cu caracter personal şi este obligat, conform Codului Fiscal, să le includă în baza de contribuţii de asigurări sociale\", a explicat Păcuraru.

Drepturile de autor, excluse de la impozitare

Chiar dacă Executivul dictează încă o dată peste capul partenerilor sociali şi taxe şi impozite care nu sînt aceleaşi pentru toţi românii, Ministerul Muncii încearcă să dreagă busuiocul printr-un proiect legislativ prin care se detaliază, prin norme, sumele incluse în baza lunară de calcul. Astfel, sînt excluse de la impozitare sumele reprezentînd prestaţiile suportate din bugetul asigurărilor sociale de stat, inclusiv cele acordate pentru accidente de muncă şi boli profesionale, precum şi diurne de deplasare şi de delegare, indemnizaţii de delegare, detaşare şi transfer. Totodată, nu sînt luate în considerare drepturile de autor, participarea salariaţilor la profit şi compensaţiile acordate în condiţiile legii ori ale contractelor colective sau individuale de muncă salariaţilor concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor. În schimb, birurile vor fi extinse la solda brută lunară, indemnizaţii, prime, premii, sporuri şi alte drepturi ale personalului militar, remuneraţia directorilor şi membrilor directoratului societăţilor pe acţiuni, precum şi sporurile, adaosurile şi drepturile băneşti acordate potrivit legii ori contractelor colective sau individuale de muncă, sub formă de procent. În baza de calcul trebuie incluse şi indemnizaţiile pentru concedii, indemnizaţiile pentru perioadele de incapacitate temporară de muncă, drepturile băneşti acordate potrivit legii ori contractelor colective sau individuale de muncă sub formă de stimulente, premii şi prime, drepturile băneşti în valoare brută realizate lunar de persoanele care au raport de muncă în calitate de membru cooperator şi orice alte sume plătite din fondul de salarii.



12