Majoritatea republicană din Camera Reprezentanților a SUA a hotărât brusc să reducă puterile organismului independent responsabil cu anchetarea încălcării de către aleși a normelor de etică, relatează marți AFP și Reuters.
Grupul majoritar din Cameră a adoptat luni — zi de sărbătoare în SUA — o modificare a regulamentului intern pe care plenul Camerei este chemat să o adopte marți, când revine la lucru.
Biroul de etică parlamentară, înființat în 2008 în urma unei serii de scandaluri de corupție, nu a fost suprimat, dar urmează să fie reales și să treacă sub supravegherea parlamentarilor din Comisia pentru etică a Camerei, care vor avea puterea de a pune capăt anchetelor. Totodată, nu va avea dreptul de a comunica, în condițiile în care mai mulți aleși care au făcut obiectul anchetelor Biroului de etică s-au plâns că acesta nu a respectat prezumția de nevinovăție.
Decizia de luni a stârnit revoltă în rândul asociațiilor pentru promovarea transparenței politice și al minorității democrate. "Republicanii susțin că vor să 'curețe mlaștina', dar în ajunul primei zile de lucru a noului Congres republicanii elimină singurul organism independent de supervizare etică a acțiunilor lor", a remarcat într-un comunicat Nancy Pelosi, lidera democraților din Camera Reprezentanților, adăugând că "etica este prima victimă a noului Congres republican".
În ce o privește, o consilieră a președintelui ales, Kellyanne Conway, a admis marți pe postul MSNBC că votul de luni a fost o "surpriză". Donald Trump nu a comentat schimbarea prefigurată, dar în campania sa electorală a insistat că va "curăța mlaștina" de la Washington luptând împotriva influenței grupurilor de lobby, menționează AFP.