Biroul din Tripoli al lui Gaddafi, distrus de NATO

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Biroul din Tripoli al lui Gaddafi, distrus de NATO

Externe 26 Aprilie 2011 / 00:00 545 accesări

Birourile liderului libian, aflate în incinta reşedinţiei din Tripoli a acestuia, au fost complet distruse ieri, în urma unui raid aerian al NATO, iar în mai multe cartiere ale capitalei libiene au fost auzite explozii puternice. Cel puţin 45 de persoane au fost rănite, 15 dintre acestea aflându-se în stare gravă, în urma atacului asupra birourilor lui Gaddafi, a declarat un oficial libian. ”Este o tentativă de asasinare a colonelului Gaddafi”, a afirmat oficialul citat, care i-a însoţit pe jurnaliştii străini într-un tur al clădirii distruse de bombardament. Seif Al-Islam, unul dintre fiii lui Kadhafi, a apreciat că atacul asupra birourilor reprezintă un act de laşitate. ”Acest atac laş asupra biroului lui Mouammar Kadafi îi poate speria sau teroriza pe copii, dar noi nu vom renunţa la luptă şi nu ne temem”, a spus el. ”Milioane de oameni sunt alături de Muammar Gaddafi. Oameni care nu se tem”, a adăugat Seif Al-Islam, afirmând că ”lupta declanşată de NATO este pierdută din start”.

Între timp, organizaţia britanică de caritate Save the Children susţine că în Libia, copii de numai 8 ani au fost agresaţi sexual, inclusiv violaţi, uneori chiar în faţa rudelor, pe măsură ce conflictul din ţară s-a acutizat. Deşi organizaţia spune că nu poate confirma aceste informaţii, membrii ei au stat de vorbă cu mai mulţi copii, iar relatările acestora au coincis. În plus, copiii dădeau semne de suferinţă fizică şi psihică. Acuzaţiile vin din partea a 200 de copii şi 40 de adulţi care au fugit din Misrata, Ajdabiya şi Ras Lanuf şi care acum sunt cazaţi temporar în tabere din Benghazi, fieful rebelilor. Într-unul din cazuri, mai multe mame au relatat că fetele lor au fost răpite, ţinute ostatice timp de patru zile şi violate, iar când au fost eliberate nici măcar nu mai erau în stare să vorbească. Organizaţia de caritate, împreună cu alte ONG-uri, face o evaluare a situaţiei în teren şi a lansat un apel către comunitatea internaţională pentru a determina părţile aflate în conflict să respecte drepturile copiilor.

Duminică, în mesajul său de Paşti, Papa Benedict al XVI-lea a afirmat că ”diplomaţia şi dialogul trebuie să ia locul armelor în Libia”, cerând ca ”demnitatea umană să prevaleze asupra tenebrelor divizării în întregul Orient Mijlociu”. La 27 martie, Papa a cerut organizaţiilor internaţionale şi tuturor părţilor implicate să înceapă imediat un dialog pentru încetarea focului în Libia şi susţinerea fie şi a celui mai slab semn de deschidere şi de voinţă de reconciliere. Într-un interviu acordat Radio Vatican, monseniorul Giovanni Innocenzo Martinelli, vicar apostolic la Tripoli, a criticat aparenta absenţă de voinţă a Occidentului de a găsi altă soluţie în afara celei militare. Vineri seară, regimul libian a anunţat că vrea să încredinţeze triburilor locale misiunea de a pune capăt confruntărilor de la Misrata, fie prin negocieri, fie prin forţă. În Piaţa Sf. Petru, Suveranul Pontif s-a adresat, duminică, ”tuturor popoarelor din Orientul Mijlociu”, rugându-se ca “lumina păcii şi a demnităţii să prevaleze asupra tenebrelor divizării, urii şi violenţelor”. Papa a subliniat rolul tinerilor în construirea unor democraţii reale, exprimându-şi speranţa că “în ţările din nordul Africii şi Orientul Mijlociu, toţi cetăţenii şi în special tinerii vor depune toate eforturile pentru a promova binele comun şi pentru a construi o societate unde sărăcia să fie învinsă şi orice alegere politică să fie inspirată de respectul pentru fiinţa umană”.

Taguri articol


12