CULTURA POP Biroul la care Bram Stoker a scris celebrul său roman ”Dracula”, în 1897, va fi scos la licitaţie, în luna decembrie, după ce a fost restaurat şi transformat într-o veritabilă operă de artă, au anunţat reprezentanţii casei de licitaţii Profiles in History. Biroul, care va fi scos la vânzare în cadrul unei licitaţii ce va avea loc în zilele de 15 şi 16 decembrie, are în spate o istorie destul de tumultuoasă. Astfel, în ultimul secol, biroul a fost serios deteriorat, unele dintre sertarele originale au dispărut iar picioarele din lemn i-au fost scurtate. Scriitorul irlandez Bram Stoker, care a murit în 1912, i-a lăsat biroul bunului său prieten J.S.R Phillips. Actualul proprietar al biroului l-a angajat pe Mark Brazier-Jones, un designer şi producător de mobilier, pentru a recondiţiona biroul şi pentru a-l transforma într-o operă de artă. Mark Brazier-Jones spune că a dorit să păstreze ”cicatricele şi texturile originale ale biroului” şi să aducă, în acelaşi timp, un omagiu scriitorului Bram Stoker, persoana care a introdus povestea contelui Dracula în cultura pop din zilele moderne. Printre îmbunătăţirile aduse se numără o serie de broderii în formă de lilieci, câini sălbatici şi trandafiri. Designerul a căptuşit cu piele două compartimente secrete ale biroului, ce vor fi dezvăluite doar viitorului proprietar al acestuia.
Reprezentanţii casei Profiles in History se aşteaptă ca biroul, ce va fi scos la vânzare alături de candelabre şi sfeşnice asortate, create tot de Mark Brazier-Jones, să fie achiziţionat la un preţ cuprins între 60.000 de dolari şi 80.000 de dolari. Scriitorul britanic Bram Stoker (1847 - 1912) l-a folosit pe Vlad Ţepeş ca sursă de inspiraţie pentru romanul său ”Dracula”, publicat în 1897. Tot Bram Stoker a avut ideea să asocieze această legendă europeană cu un animal sud-american, liliacul hematofag numit şi ”Vampir” (Desmodus rotundus).
UN TEXT RAR Într-o altă licitaţie, o excepţională scrisoare semnată şi codată, în care Napoleon I spunea că va arunca în aer Kremlinul, datată 20 octombrie 1812, îşi caută proprietar pe 2 decembrie. La 200 de ani după campania din Rusia, această scrisoare integral codată şi semnată ”Nap” va fi scoasă la licitaţie de casa Osenat din oraşul Fontainebleau, de lângă Paris, având mari şanse să fie aprig disputată. Este estimată la 10.000 - 15.000 de euro (fără taxe).
Pe 19 octombrie 1812, împăratul Napoleon I a părăsit Moscova în ruine, pentru a se replia în împrejurimile ei. L-a informat pe ministrul său al Afacerilor Externe, Hugues-Bernard Maret, în legătură cu decizia lui de a distruge Kremlinul. ”Ordinul va fi executat de mareşalul Mortier, care va arunca în aer turnurile Kremlinului, ce este atât un palat imperial, cât şi o fortăreaţă militară”, afirmă Alain Nicolas, expertul-consultant al acestei licitaţii. Turnurile vor fi rapid reconstruite, de o manieră identică. În această scrisoare, scoasă la vânzare de un colecţionar privat, împăratul francez i-a cerut ministrului său, care se afla la Vilnius, să adune alimente şi să îi aducă mai mulţi cai. ”Cavaleria mea a rămas pe jos şi ne mor mulţi cai”, spunea Napoleon I. Frigul necruţător din Siberia s-a abătut asupra Moscovei iar animalele nu rezistau la acele temperaturi. Textele scrise în Rusia de Napoleon I sunt rare. Multe dintre scrisori s-au pierdut, fără îndoială, interceptate de ruşi. Într-un carnet care se anunţă a fi o altă piesă importantă a aceleeaşi licitaţii, textul intitulat ”Essai sur la fortification de campagne”, dictat şi adnotat de Napoleon I în timpul exilului său de pe insula Sfânta Elena, împăratul căzut în dizgraţie revine asupra campaniei sale din Rusia şi îşi justifică acţiunile.
Pe 14 septembrie 1812, Napoleon I a intrat în Moscova, părăsită de un număr mare dintre locuitorii ei. Doar săracii au rămas, care primiseră sarcina să incendieze oraşul, mai târziu. Napoleon aştepta capitularea ţarului Alexandru I dar ruşii s-au eschivat şi nimic nu s-a întâmplat. Numeroase incendii au izbucnit în acest oraş construit în mare parte din lemn, deranjând armata franceză. Napoleon I a ordonat în cele din urmă trupelor sale să părăsească oraşul şi să se replieze la sud. Însă a pierdut timp preţios. În acea dictare, Napoleon I desemnează iarna rusă ca fiind singurul lui învingător, afirmând că acea campanie ar fi avut un final diferit, dacă s-ar fi derulat cu trei luni mai devreme.
Provenind din familia generalului Bertrand şi estimat la o sumă cuprinsă între 60.000 de euro şi 80.000 de euro, lotul ce include ”Essai sur la fortification de campagne” şi dictarea despre campania din Rusia grupează peste 180 de pagini scrise pe ambele feţe şi 44 de desene. Textele au fost scrise din iulie 1818 până în august 1819. La aceeaşi licitaţie vor fi scoase la vânzare şi obiecte de mobilier: o pereche de paturi duble aparţinând generalului Bonaparte şi soţiei sale Josephine şi patru scaune în forma unor tobe militare. Estimate la 50.000 - 60.000 de euro, acestea provin din vila privată de pe strada Chantereine din Paris, care a fost prima reşedinţă a cuplului. Clădirea a fost distrusă însă în anul 1862.