Continuă în forță Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă - o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”, derulată de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC). De această dată, specialiști ai APC au achiziționat, în octombrie, 22 de sortimente de biscuiți cu cremă din hipermarketuri/supermarketuri, în vederea realizării unui studiu privind calitatea lor, potrivit unui comunicat al APC. Sunt atât de gustoși unii dintre ei încât i-am mânca fără oprire. Și, cu cât sunt mai dulci și au mai multă cremă, sunt și mai buni. Din păcate, însă, studiul trage un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care zahărul adăugat în compoziția lor îl are asupra sănătății, în special a copiilor.
AFECȚIUNI Astfel, poate să apară dereglarea metabolismului calciului: copiii se îmbolnăvesc din această cauză și au dinții stricați de timpuriu. De altfel, studiile arată că zahărul adăugat în timpul preparării produselor destinate copiilor (monozaharidele și dizaharidele) reprezintă cauza numărul 1 în apariția cariilor. Nu în ultimul rând apare obezitatea, cea mai răspândită afecțiune provocată de consumul excesiv de zahăr. Deși zahărul nu este bogat în calorii, consumat în exces poate afecta sistemul hormonal, ducând la creșterea apetitului, mărirea țesutului adipos și apariția celulitei. Și, nu în ultimul rând, poate să apară diabetul. ”Consumul de zahăr și de produse zaharoase este cel mai mare inamic al pancreasului, care, cu timpul, epuizat de efortul de a metaboliza cantități mari de zaharoză, începe să nu mai funcționeze la parametrii normali. Așa apare diabetul. Acesta generează complicații grave în organism”, explică specialiștii APC.
ADITIVI ALIMENTARI În cele 22 de produse analizate s-au identificat 15 aditivi alimentari, după cum urmează: bicarbonat de amoniu (E503), bicarbonat de sodiu (E500), carbonat acid de sodiu (E500ii), carbonat acid de amoniu (E503ii), pirofosfat acid de sodiu (E450), carbonat de potasiu (E501i), metabisulfit de sodiu (E223), acid citric (E330), acid malic (E296), difosfat disodic (E450i), sorbat de potasiu (E202), glicerol (E422), mono si digliceride (E471), amestec de esteri (E472), etilvanilina.
„Biscuiții cu cremă sunt produse cu indice glicemic ridicat, cu o valoare energetică mare, ce variază între 417 kcal și 485 kcal per 100 grame produs, dezechilibrați din punct de vedere nutrițional prin conținutul ridicat de acizi grași saturați, care variază între 9,9 grame și 11,30 grame per 100 grame produs, totodată având și un conținut ridicat de zahăr adăugat, adică între 5 și 8 lingurițe de zahăr la 100 grame de produs. Înseamnă că trebuie excluși din consumul copiilor și persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare, diabet și boli metabolice”, explică președintele APC România, conf. univ. dr. Costel Stanciu, citat în comunicat.