Bivolaru, în libertate? Judecătorii au decis, procurorii se mai gândesc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Bivolaru, în libertate? Judecătorii au decis, procurorii se mai gândesc

Justiție 12 Septembrie 2017 / 14:59 799 accesări

Un dosar care reţine atenţia românilor de foarte mult timp este cel al celebrului lider al MISA, Gregorian Bivolaru. Ajuns în cele din urmă în faţa Justiţiei, după mai multe aventuri în străinătate, yoghinul a primit o sentinţă de 6 ani de închisoare cu executare. Judecătorii au hotărât însă să-l elibereze condiţionat. Acum, Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița a comunicat, la solicitarea Agerpres, că va anunța în cursul zilei de miercuri, 13 septembrie, dacă va depune contestație față de decizia Judecătoriei Bistrița de eliberare condiționată a liderului MISA, Gregorian Bivolaru, în condițiile în care termenul de declarare a contestației expiră marți, la ora 24.00. "Vă comunicăm faptul că termenul de declarare a contestației expiră astăzi, 12.09.2017, ora 24.00. O să revenim mâine cu un răspuns", menționează purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița, procurorul Sorin Corlățean, în răspunsul la solicitarea Agerpres.

Judecătoria Bistrița a hotărât, în 7 septembrie, eliberarea condiționată a lui Gregorian Bivolaru, aflat în detenție în Penitenciarul Bistrița, fiind admisă o cerere formulată de acesta prin intermediul avocaților. Decizia Judecătoriei Bistrița nu este definitivă, putând fi contestată în termen de 3 zile de la comunicare. "În baza art. 587 Cod procedură penală, admite cererea de liberare condiționată formulată de domnul B.G., fiul lui Constantin, încarcerat în Penitenciarul Bistrița în executarea unei pedepse de 6 ani de închisoare, aplicată prin Sentința Penală nr. 2591/2016 a Tribunalului București, în baza căreia a fost emis mandatul de executare nr. 7784/2016. Dispune liberarea condiționată a petentului Bivolaru Gregorian. (...) Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicare", se arată în sentința Judecătoriei Bistrița.

Bivolaru a fost însă condamnat în 2013 de Înalta Curte de Casație și Justiție, în rejudecare, la șase ani de închisoare cu executare. Procurorii au susținut la procesul de la ICCJ că, în perioada 2002 - martie 2004, Gregorian Bivolaru, folosindu-se de calitatea declarată de "profesor yoga" și "mentor spiritual", prin abuz de autoritate și ținere în stare de aservire, a recrutat, în scopul exploatării sexuale, o minoră, cursantă yoga, cu care a întreținut, în mod repetat, acte sexuale și de perversiune sexuală, oferindu-i diverse sume de bani și alte foloase. De asemenea, potrivit procurorilor, Bivolaru a atras, prin asigurarea mijloacelor financiare de subzistență și remiterea altor foloase materiale, pe Maria Mirona Farcași, cursantă yoga, în practicarea unor acte sexuale cu minora M.D. Gregorian Bivolaru a mai fost acuzat că, în perioada ianuarie - noiembrie 2000, precum și în aprilie 2003, a întreținut acte sexuale cu alte două minore, folosindu-se de calitatea sa de mentor spiritual.

Bivolaru a reușit să părăsească ilegal teritoriul României, fiind reținut, pe 4 aprilie 2005, de poliția suedeză în orașul Malmo. Ulterior, autoritățile suedeze i-au acordat azil politic.

Liderul spiritual al MISA a fost prins pe 26 februarie 2016 în Franța. După condamnare, mandatul european de arestare pe numele lui Bivolaru a fost implementat în Sistemul Informatic Schengen, ca urmare a emiterii acestuia de către Tribunalul București în urma sentinței definitive date de ÎCCJ. Pe numele lui a fost emis și un mandat de urmărire internațională, specific țărilor care nu sunt conectate la SIS. Bivolaru a fost adus în România în vara anului trecut sub escortă, după ce magistrații francezi au decis că acesta poate fi extrădat.



12