Blaga este om bun și „nu loveşte coloana de minuni a lumii“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Doamne ferește! Literatura română în penița liceenilor

Blaga este om bun și „nu loveşte coloana de minuni a lumii“

Educație 26 Iunie 2018 / 17:01 2951 accesări

Perlele găsite de către profesorii corectori în lucrările candidaților la bacalaureat au depășit deja zona amuzamentului. Incredibil, dar unii absolvenți de liceu nu au reținut nici măcar titlurile poeziilor pe care le-au studiat, iar despre înțelusul mesajului genului liric nici nu se poate discuta. În viziunea lor, pajul Cătălin dă în bobi, Arghezi și-a lăsat poeziile testament pentru că nu avea ce altceva să lase.

Ce au descoperit profesorii corectori în lucrările liceenilor care au susținut proba de limba și literatura română a bacalaureatului a trecut demult faza de amuzament. Ceea ce se regăsește în paginile acestor absolvenți de liceu (!!!) ne face să credem că generațiile viitoare care, teoretic, ar trebui să ne asigure pensiile, nu se pot salva nici pe ei, darămite pe alții.

Iată cam ce i-a făcut pe profesorii corectori să zâmbească citind lucrările la limba și literatura română de anul acesta, dar care pe noi ne-a întristat peste măsură.

La subiectul al treilea, elevii de clasa a XII-a au avut genul liric. Cei de la real au avut de ales între Mihai Eminescu și Tudor Arghezi, în timp ce elevii de la uman au avut Ion Barbu sau Lucian Blaga. Comentariile la poeziile lui Eminescu nu au fost lipsite de perle, notează antena3.ro. „Luceafărul îi spune supărat fetei că nu mai vine la ea, pe pământ, că are lut pe faţă (n.r. chip de lut) şi nu o mai vrea. Apoi pleacă trist şi rece spre cer...“, a scris un elev.

„Cătălin, un paj ce se ţine de rochia fetei, îi zice că dă el în bobi (n.r. poetul spune că îi explică bob cu bob), să afle pentru ea ce e cu amorul“, a un altul.

Elevii cu imaginație bogată au comentat și poezia lui Arghezi, „Testament“.

„Poezia se numeşte aşa, că Arghezi şi-a lăsat în testament poeziile fiilor lui din toată lumea, că altceva n-a avut de lăsat“, a explicat un elev.

„Poetul nu loveşte coloana de minuni a lumii, că e om bun şi are milă de ele“, a fost explicaţia unui elev cu privire la poezia „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii“ de Lucian Blaga.

Un alt elev a avut o conversație foarte amuzantă cu un reporter, ea putând fi ușor transformată într-un banc.

Reporter: „Cum ţi s-a părut examenul?“

Elev: „Uşor“

Reporter: „Ce-ai scris, Eminescu sau Arghezi?“

Elev: „Niciuna“

Ce urmează să se întâmple la Bac

Sesiunea de Bacalaureat 2018 a continuat cu proba la Limba şi Literatura maternă (maghiară, germană, sârbă, slovacă, croată, turcă, ucraineană şi italiană) care s-a desfășurat pe 26 iunie. Pe 27 iunie va avea loc proba obligatorie de profil, adică, matematică sau istorie, iar ultima probă a examenului de Bacalaureat 2018 este cea la alegere, în funcţie de specializare (Geografie, Biologie, Fizică, Logică, Economie, Chimie, Psihologie, Filosofie, Sociologie sau Informatică) şi va fi susţinută pe 28 iunie.

Afişarea primelor rezultate ale examenului de Bacalaureat 2018 are ca termen data de 4 iulie, până la ora 12:00, şi este urmată de depunerea contestaţiilor (atât pentru proba la Limba şi Literatura română, cât şi pentru celelalte materii de la Bacalaureat) între orele 12:00 şi 16:00. Între 5 şi 8 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, în timp ce afişarea rezultatelor finale ale examenului de Bacalaureat 2018 este prevăzută pentru data de 9 iulie. Rezultatele vor fi afişate, atât la instituţiile de învăţământ, cât şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro.



12