Blatter ar putea fi audiat de justiția elvețiană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Scandalul „Corupție la FIFA”

Blatter ar putea fi audiat de justiția elvețiană

Sport 02 Iunie 2015 / 00:00 674 accesări

Mai mulți membri ai Comitetului Executiv al Federației Internaționale de Fotbal (FIFA) sunt chestionați de justiția elvețiană, care l-ar putea chema la audieri, pe viitor, și pe președintele FIFA, Joseph Blatter, a declarat un purtător de cuvânt al procurorului general elvețian. „Biroul procurorului general îi audiază pe membrii Comitetului Executiv al FIFA care au votat în 2010 (n.r. - pentru atribuirea CM din 2018 și 2022 Rusiei, respectiv Qatarului), se află în continuare aici și nu sunt rezidenți elvețieni”, a declarat Andre Marty, purtătorul de cuvânt al Ministerului Public din Țara Cantoanelor. Responsabilii FIFA care îndeplinesc aceste trei criterii sunt în număr de șapte: Issa Hayatou (Camerun, președintele CAF), Angel Miguel Villar Llona (Spania), Michel D'Hooge (Belgia), Senes Erzik (Turcia), Marios Lefkaritis (Chipru), Hany Abo Rida (Egipt) și Vitali Mutko, actualul ministru rus al Sportului. Justiția elvețiană acordă prioritate în aceste audieri oficialilor rezidenți în afara Elveției, pentru că aceștia au fost prezenți la Zurich cu ocazia Comitetului Executiv de săptămâna trecută, una în care care FIFA a fost puternic zdruncinată de scandalul de corupție declanșat de autoritățile americane. Ceilalți trei membri actuali ai Comitetului Executiv care au votat în 2010 trăiesc în Elveția: Joseph Blatter, președintele FIFA, Jerome Valcke, secretarul general al Federației Internaționale de Fotbal, și Michel Platini, președintele UEFA.

Purtătorul de cuvânt al justiției elvețiene a precizat că oficialii FIFA au fost chestionați în calitate de „persoane susceptibile a furniza informații” în ancheta penală privind atribuirea CM din 2018 și 2022, fără să facă însă alte precizări. Această anchetă a fost deschisă în urmă cu două săptămâni, în baza unei plângeri a FIFA. Existența anchetei a fost dezvăluită săptămâna aceasta, după declanșarea scandalului de corupție. Chestionat în legătură cu situația lui Joseph Blatter, reales vineri pentru un al cincilea mandat în fruntea FIFA, purtătorul de cuvânt a răspuns: „Președintele FIFA nu va fi audiat în această fază. Dacă va fi nevoie, el o va putea face pe viitor”.

O altă anchetă care vizează FIFA este inițiată de justiția americană. În acest caz, șapte responsabili ai FIFA au fost arestați miercuri, în hotelul lor din Zurich, cu două zile înaintea debutului Congresului de alegeri. Toți cei șapte refuză în continuare să fie extrădați în Statele Unite, a declarat un purtător de cuvânt al Oficiului federal pentru justiție, Folco Galli.

Blatter denunţă o campanie de „ură” din partea UEFA

Preşedintele FIFA, Joseph Blatter, a denunţat campania de „ură” din partea UEFA, într-un interviu acordat televiziunii elveţiene RTS, a doua zi după realegerea sa în fruntea forului fotbalistic mondial. „A fost ură venită nu doar din partea unei persoane de la UEFA, ci din partea unei organizaţii care nu a înţeles că în 1998 am devenit preşedinte FIFA”, a declarat Blatter. Preşedintele UEFA, Michel Platini, l-a susţinut la alegerile FIFA pe prinţul Ali al Iordaniei şi i-a cerut personal lui Blatter să demisioneze.

Blatter consideră că arestările de miercuri, care au vizat membri FIFA, şi reacţia UEFA nu reprezintă o simplă coincidenţă. „Îi iert pe toţi, dar nu uit. Nu va putea nimeni să-mi scoată din cap ideea că atacul americanilor şi reacţia UEFA nu reprezintă o simplă coincidenţă. Va trebui să continuăm cu Platini şi UEFA. Nu putem trăi fără UEFA şi UEFA nu poate trăi fără noi”, a precizat Blatter.

Pele salută realegerea lui Blatter ca președinte al FIFA

Legendarul Pele a salutat realegerea elvețianului Joseph Blatter ca președinte al FIFA, după ce a ajuns la Havana alături de fosta sa echipă Cosmos New York, care va susține astăzi un meci amical cu naționala Cubei. „Eu sunt în favoarea lui. Avem nevoie de el, pentru că este mai bine să avem oameni cu experiență”, a declarat Pele (74 de ani), invitat de onoare al clubului american unde și-a încheiat cariera de fotbalist, în 1977. Cosmos este prima echipă profesionistă care vizitează Cuba după ce, pe 17 decembrie, guvernele SUA și Cubei au anunțat restabilirea relațiilor diplomatice rupte în 1961. Ultima echipă profesionistă americană care a vizitat Cuba a fost Baltimore Orioles, care în martie 1999 a susținut un meci de baseball împotriva naționalei cubaneze.

David Gill a refuzat un post în Comitetul Executiv al FIFA

Vicepreşedintele Federaţiei Engleze de Fotbal (FA), David Gill, desemnat de UEFA pentru unul din posturile de vicepreşedinte FIFA, a anunţat că refuză această funcţie. „Evenimentele teribile din ultimele trei zile m-au convins că nu este potrivit să fiu membru în Comitetul Executiv al FIFA în actuala conducere”, a declarat Gill într-un comunicat. El nu a participat sâmbătă la primul Comitet Executiv FIFA de după realegerea lui Sepp Blatter.

Nicolas Leoz va colabora cu autorităţile paraguayene în cazul de corupţie de la FIFA

Fostul preşedinte al Confederaţiei Sud-americane de Fotbal (CONMEBOL), paraguayanul Nicolas Leoz, a trimis o scrisoare autorităţilor în care afirmă că este la dispoziţia justiţiei din Paraguay în cazul de corupţie de la FIFA. Autorităţile americane cer extrădarea lui Leoz în cazul de corupţie care a izbucnit miercuri şi care vizează 14 persoane. Leoz, în vârstă de 86 de ani, are Parkinson şi probleme cardiace şi a trimis o scrisoare autorităţilor paraguayene, alături de un certificat medical, în care arată că este spitalizat la Asuncion, în clinica Migone, pe care o deţine. Conform legislaţiei din Paraguay, din cauza vârstei, el nu poate fi extrădat până când nu se pronunţă o pedeapsă cu închisoare cu executare. Gill a condus CONMEBOL 26 de ani, din 1987 până în 2013.

Organizatorul CM 2010 recunoaște că a plătit 10 milioane de dolari federației internaționale

Danny Jordaan, președintele Comitetului de Organizare a Campionatului Mondial din anul 2010, disputat în Africa de Sud, a recunoscut că organismul pe care l-a condus a plătit, în 2008, suma de 10 milioane de dolari către FIFA, însă a negat că acești bani ar fi reprezentat o mită pentru atribuirea competiției. Declarațiile lui Jordaan, publicate de cotidianul „Sunday Independent“, vin la câteva zile după ce justiția americană i-a acuzat pe conducătorii FIFA că ar fi primit 10 milioane de dolari din partea Africii de Sud, în schimbul susținerii acestei țări la votul final pentru alegerea gazdei CM 2010. Atât guvernul sud-african, cât și federația sud-africană de fotbal (SAFA), al cărei președinte este chiar Jordaan, ales recent și în funcția de primar al orașului Port Elizabeth, au negat că cineva ar fi plătit mită în schimbul voturilor pentru organizarea CM. Potrivit lui Jordaan, cei 10 milioane de dolari s-au plătit Confederației de fotbal din America de Nord, Centrală și Caraibe (CONCACAF) pentru susținerea dezvoltării fotbalului în acea zonă.

Președintele CONCACAF în perioada respectivă era Jack Warner, care ocupa și funcția de vicepreședinte al FIFA și care, conform anchetatorilor FBI, a primit presupusa mită de 10 milioane dolari pentru a vota în favoarea Africii de Sud și pentru a obține susținerea acestei candidaturi de către alți membri cu drept de vot. „Cum puteam să plătim o mită pentru voturi, la patru ani după ce am câștigat procesul (n.r. - de alegere a gazdei competiției)?”, a spus Jordaan, respingând acuzațiile conform cărora banii ar fi fost destinați cumpărării voturilor lui Warner și ale altor doi presupuși complici ai acestuia. Potrivit publicației citate, CONCACAF a fost singura federație regională din lume care a primit ajutor economic din partea Comitetului de Organizare sud-african! Autoritățile fotbalistice din Africa de Sud au motivat acest tratament preferențial prin faptul că o parte a populației din America de Nord, Centrală și Caraibe este considerată drept „diaspora africană”.

Ancheta FBI asigură că cei 10 milioane de dolari primiți de Warner au fost opriți din suma totală pe care FIFA trebuia să o plătească Africii de Sud pentru a face față cheltuielilor de organizare. Conform „Sunday Independent“, SAFA a încasat doar 80 de milioane de dolari din cei 100 milioane pe care trebuia să-i primească. FIFA a oprit 10 milioane dolari pentru a finanța construcția noului sediu al SAFA, în timp ce 10 milioane au ajuns în „Fondul de dezvoltare al CONCACAF”. Jack Warner a fost arestat miercuri, împreună cu alți opt foști sau actuali responsabili ai FIFA implicați în scandalul de corupție, fiind eliberat ulterior pe cauțiune.

FIFA menţine actuala repartizare a locurilor pentru turneul final al CM la ediţiile din 2018 şi 2022

Comitetul Executiv al FIFA a decis sâmbătă, la Zurich, menţinerea actualei repartizări a locurilor pentru turneul final al CM şi la ediţiile din 2018, din Rusia, şi din 2022, din Qatar. Astfel, la turneul final vor participa 32 de reprezentative, alocarea fiind următoarea: 13 - Europa, 5 - Africa, 4,5 - Asia, 3,5 - America de Nord, America Centrală şi Caraibe, 0,5 - Oceania, 4,5 - America de Sud, 1 - ţara gazdă. Pe de altă parte, Comitetul Executiv a confirmat, cu privire la CM 2026, că federaţiile din Asia nu vor putea candida pentru găzduirea acestui turneu final, în conformitate cu statutul FIFA ce prevede că „dreptul de a găzdui competiţia nu îi va fi acordat aceleiaşi confederaţii pentru două ediţii consecutive ale CM”. În plus, Comitetul Executiv a decis suspendarea Federaţiei Indoneziene cu efect imediat, ca urmare a „preluării” activităţilor forului fotbalistic de către autorităţile din Indonezia. Totuşi, naţionala acestei ţări va putea să îşi continue participarea la Jocurile Asiei de Sud-Est.



12