Preşedintele FIFA, Joseph Blatter, se prezintă la alegerile de astăzi pentru un nou mandat la şefia forului mondial în contextul unui uriaş scandal şi după ce prietenul său Michel Platini, şeful UEFA, i-a cerut să se retragă de la conducerea organizaţiei de la Zurich. Ales preşedinte al FIFA în 1998, Blatter a încercat să extindă imperiul fotbalului în toate părţile lumii, suscitând şi polemici legate de scandaluri financiare sau de luările sale de poziţie. Deși anunțase că nu va mai candida, elvețianul în vârstă de 79 de ani s-a „răzgândit”...
Singurul său rival, după ce Luis Figo și Michael van Praag au renunțat la candidaturi, a rămas prinţul iordanian Ali bin Al Hussein, care se prezintă cu un program în care susţine transparenţa la forul fotbalistic mondial, în încercarea de a-l împiedica pe Blatter să câştige un al cincilea mandat. Prinţul Ali are 39 de ani şi este fratele vitreg al regelui Abdallah II al Iordaniei, având şi gradul de general în armata iordaniană. Vicepreşedinte FIFA pentru Asia din 2011, el este şi şef al federaţiei iordaniene de fotbal din 1999. Ali este susţinut de importante personalităţi din lumea fotbalului, iar recent a primit şi sprijinul preşedintelui UEFA, Michel Platini.
FIFA A SUSPENDAT 11 PERSOANE DUPĂ IZBUCNIREA SCANDALULUI DE CORUPŢIE
FIFA a suspendat miercuri 11 persoane implicate în cazul de corupţie instrumentat de FBI şi Departamentul american de Justiţie, în colaborare cu autorităţile elveţiene, printre care se numără doi vicepreşedinţi ai forului, Jeffrey Webb şi Eugenio Figueredo. Ceilalți nouă sunt următorii: Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Jack Warner, Rafael Esquivel, José Maria Marin, Nicolás Leoz, Chuck Blazer şi Daryll Warner. Decizia a fost luată pe baza anchetei Camerei de investigaţii a Comitetului de Etică al FIFA şi în urma faptelor prezentate miercuri de justiţia americană. „Acuzaţiile sunt în mod clar legate de fotbal şi sunt de o natură atât de serioasă încât a fost imperativ să fie luate măsuri imediat. Procedura îşi va urma cursul în linie cu Codul de Etică al FIFA”, a declarat Hans-Joachim Eckert, membru al Comitetului de Etică.
SPONSORII FIFA, ÎNGRIJORAŢI DE SCANDALUL DE CORUPŢIE
Sponsorii FIFA şi-au exprimat îngrijorarea după izbucnirea scandalul de corupţie în care nouă oficiali şi cinci parteneri ai forului mondial sunt anchetaţi de justiţia americană pentru luare de mită. Astfel, Adidas a emis un comunicat în care a cerut mai multă transparenţă din partea FIFA. „Grupul Adidas este deplin angajat în crearea unei culturi care să favorizeze cele mai înalte standarde de etică şi de conformitate şi aşteptăm acelaşi lucru de la partenerii noştri. După ultimele veşti, nu putem decât să încurajăm FIFA să continue să stabilească şi să respecte standarde de conformitate şi transparenţă în ceea ce face”, se arată într-un comunicat al Adidas, partener FIFA din anii '50. Companiile Coca-Cola şi Hyundai Motor au reacţionat şi ele după izbucnirea scandalului de corupţie. „Această controversă care durează de mult timp a afectat misiunea şi idealurile promovate de Campionatul Mondial şi FIFA, iar noi ne-am exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea faţă de aceste numeroase acuzaţii”, precizează un comunicat al Coca-Cola. La rândul lor, reprezentanţii Hyundai Motor, singurul partener asiatic al CM din 2018, organizat de Rusia, s-au arătat extrem de îngrijoraţi de procedurile legale în curs.
ATRIBUIREA CM DIN 2010 AFRICII DE SUD A FOST CORUPTĂ!
Oficiali ai FIFA au luat mită pentru ca ediţia din 2010 a Campionatului Mondial să aibă loc în Africa de Sud, a declarat procurorul general al SUA, Loretta Lynch. Aceasta a mai afirmat că afaceri de corupţie au vizat şi alegerile din 2011 pentru şefia FIFA, dar şi Copa Libertadores din 2016.