Declaraţiile unor martori din dosarul instrumentat de procurorii DIICOT Braşov, făcute publice de Antena 3, arată că fostul şef al Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF) Sorin Blejnar primea şpagă prin intermediul firmei soţiei sale. Afaceriştii care vroiau să obţină repede şi fără probleme o autorizaţie de la ANAF încheiau contracte de consultanţă cu firma soţiei lui Blejnar, pentru a disimula comisioanele date şefului ANAF.
“Bărbat 1: Da\' ai văzut ce tare se ţine Blejnar ăla!
Bărbat 2: Se ţine, le-a dat bani la soţia...! E Falcă, ăla-i dracu\', e tăticu lor! N-ai văzut ....ce dracu!
Bărbat 1: Am înţeles că nevastă-sa ( n.n - soţia lui Blejnar Sorin) e avocată, eram la un pas să ajung la ea, da\' intri ... lânga Mall Vitan şi aveam un prieten pe nume Vinşu de la Arad, a fost senator, prieten cu mine şi era prieten cu ăla! Am numărul lu\' ăla şi zice, domne, orice problemă la ANAF, prin doamna se ia banii, face contract de ...
Procuror: De reprezentare.
Bărbat 1: De reprezentare. Şi mi-a demonstrat, n-am văzut unde, că i-a dat la unu\', i-a dat autorizaţie de-o fabrică de acolo, băiatu\' ăsta care era să mă duc eu la ...
Procuror: Şi s-a dus şi-a făcut ăia contract de consultanţă!
Bărbat 1: Da, şi i-a dat 20 de mii pe ...fabrica de acolo, lu\' nevasta lu\' Blejnar!
Procuror: Oficial! “
MECANISMUL TAXEI DE PROTECŢIE Mărturia unuia dintre cei audiaţi de procurori arată dimensiunile evaziunii protejate chiar de la vârful ANAF. Conform acestuia, într-o singură zi, din taxa de protecţie pentru traficanţii de produse petroliere se puteau strânge şi 3,5 miliarde de lei vechi, adică aproape 80.000 de euro.
“Bărbat: Dacă fac un calcul, ... vindea 10 cisterne pe zi, ori 350 de milioane, ăia 3 miliarde jumate pe zi, fiecare zi, înţelegeţi, 3 miliarde jumate zilnic, fă şi mata un calcul!
Procuror: Atâta lua în fiecare zi?
Bărbat: În fiecare zi, au fost zile şi 15 cisterne când s-a vândut! Ce dracu\', eu când îi spuneam lu\' şefu, bagă-i, ia-i pe ăştia, dă-i dracu\', nu-i mai ţii pe aici! 26 de mii pe acte, 11 mii - 12 mii la negru! La 30 de tone, 360 de milioane la o cisternă! 10 cisterne pe zi, 3 miliarde 600 pe zi negre, la sacoşe. Nu venea şi la asta 1 miliard?! Ce dracu!
Procuror: Da\' poate nu-i trebuia aşa de puţin!
Bărbat: Păi lua şefu\', îi ţine în braţe, dă-i dracu\'!”
BLAGA ŞI VIDEANU Conform unor interceptări telefonice aflate în dosar, citate de un post de televiziune, Vasile Blaga i-ar fi recomandat unui apropiat al unei persoane cunoscute în lumea afacerilor cu petrol unde să-şi deschidă o firmă şi unde anume să o închidă, deoarece lucrurile nu mergeau deloc bine. Alături de Vasile Blaga, în dosar mai apar şi numele altor pedelişti, Adriean Videanu si Răzvan Murgeanu. Toţi cei trei lideri PDL care apar în dosar au negat vehement orice implicare în acest caz. „În viaţa mea nu am oprit nicio lucrare (a vreunei instituţii a statului -n.r.). Nu am fost informat de către Parchet despre acest dosar”, a declarat Blaga.
În acest dosar, Blejnar este acuzat de aderare la grup infracţional organizat. Ancheta a început în urmă cu doi ani. Procurorii susţin că, doar în Braşov, gruparea protejată de fostul şef ANAF ar fi păgubit statul cu câteva milioane de euro, însă acelaşi mod de operare a fost aplicat şi în alte judeţe.
NEGOCIEREA FUNCŢIILOR DIN ANAF Fostul secretar de stat în ministerul Justiţiei, Alina Bica, negocia funcţiile de conducere din ANAF direct cu şeful instituţiei, Sorin Blejnar. Acest lucru reiese dintr-o interceptare telefonică aflată în dosarul în care Blejnar va fi judecat pentru susţinerea unui grup infracţional organizat. În urmã cu doi ani, fostul secretar de stat Alina Bica încerca promovarea unei cunoştinţe într-o funcţie de conducere în cadrul structurii centrale a ANAF. Persoana cu pricina lucra la Braşov, judeţ din care provine şi Bica.
„Alina Bica: Domnu\' de la resurse umane a spus aşa, a întrebat-o cu ce se ocupă, ce-a facut, alea, alea şi la un moment dat i-a zis că are această funcţie vacantă şi că ar fi foarte potrivită. Da\' dacă nu vrei să fie, nu mă deranjează.
Sorin Blajnar: Nu, e ok, eu chiar o luam…
Alina Bica: De birou! De birou! E un loc foarte bunuţ!
Sorin Blejnar: E un loc bun, da.
Sorin Blejnar: Bun, ea e şef de birou la contestaţii la Braşov.
Alina Bica: Şi e şef de birou şi aici.
Sorin Blejnar: Şi e şef de birou la birou\' central de asistenţă contribuabil.
Alina Bica: Da puiule! “
După un alt schimb de impresii legate de poziţia pe care urma să o ocupe cunoştinţa Alinei Bica, cei doi încep să glumească pe seama muncii la stat.
„Sorin Blajnar: Auzi, când o să mă retrag din sistem, o s-o dau afară şi-o să mă duc în locul ăla!
Alina Bica: De ce? E foarte bun locul?
Sorin Blejnar: Birou de asistenţă contribuabil? Tu ce vorbeşti?
Alina Bica: Deci habar n-am ce înseamnă!
Sorin Blejnar: Foarte bine, foarte bine! E un program lejer, e un program de discuţii prin adresă cu contribuabilii, îi îndrumi pe ăia din ţară despre ce e vorba.
Alina Bica: E o frecţie?
Sorin Blejnar: Nu e o frecţie, e un loc frumos.”
Ancheta procurorilor DIICOT Braşov a început în urmă cu mai bine de doi ani. Deşi existau indicii încă de atunci cu privire la implicarea lui Blejnar în protejarea evazioniştilor abia anul acesta fostul şef ANAF a fost chemat la audieri . După ce a plecat de la ministerul Justiţiei, Alina Bica a fost transferată la DIICOT structura central, unde este consilier al şefului DIICOT, Codruţ Olaru.