Bloc transformat în focar de infecţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vecini ajunşi la disperare Pericol în propria casă

Bloc transformat în focar de infecţie

Social 29 Decembrie 2012 / 00:00 1398 accesări

Traiul la bloc presupune colaborare din partea proprietarilor apartamentelor de pe o scară, un etaj, o coloană, în aşa fel încât fiecare să se poată bucura de condiţiile de care are nevoie (linişte, curăţenie etc.). În caz contrar, viaţa poate deveni un coşmar. De un astfel de coşmar au parte constănţenii care locuiesc în imobilul de pe strada Ferdinand, nr. 32 (în centrul municipiului Constanţa), care trăiesc, de peste trei ani, într-un adevărat focar de infecţie, din cauza unei vecine. „Clădirea este naţionalizată, însă la etajul al doilea, cele trei apartamente au apucat să fie vândute, şi noi suntem toţi proprietari. Din cauza modului în care a fost construit imobilul, împărţim baia şi holul de la intrare şi încercăm să menţinem curăţenia”, spun vecinii. Eforturile făcute pentru a avea un spaţiu de locuit decent sunt zădărnicite de comportamentul unei femei de 85 de ani. Problema a apărut în urmă cu 3 - 4 ani.

ÎNCONJURAŢI DE FECALE „Ieşim din apartament pentru a pleca la muncă sau a merge la toaletă şi ne trezim înconjuraţi de materii fecale. Clanţele, pereţii, totul este mânjit cu materii fecale. Femeia îşi face nevoile în locuinţa ei, în bucăţi de hârtie igienică sau în diferite vase (inclusiv în cele în care are mâncare) şi apoi aruncă hârtiile sau conţinutul vaselor unde nimereşte, mai puţin în vasul de WC. Zilnic trebuie să facem curat după ea, nu mai putem continua în acest fel”, spune, indignat, un vecin. Pentru a găsi o soluţie, proprietarii locuinţelor din imobil au încercat să ia legătura cu cei doi copii ai bătrânei (un băiat şi o fată), dar nu au avut mari sorţi de izbândă. „Cei doi copii nu mai stau în Constanţa. Vin să-i aducă mâncare, dar în rest nu se interesează de soarta ei. Le-am spus ce coşmar trăim zilnic şi i-am rugat să ia măsuri, pentru că nu este datoria noastră să avem grijă de mama lor şi să curăţăm după ea. Nu i-a interesat. Mai mult, ginerele femeii ne-a spus să ne asumăm faptul că stăm la comun. Dar ce vină avem noi că ea nu înţelege să se comporte decent? De fiecare dacă când vorbim cu ea ne zice că nu este vina ei, chiar dacă o prinzi cu vasul cu materii fecale în mână. Nu se mai poate trăi în acest fel şi nici nu-mi permit să mă mut în altă parte”, a spus unul dintre vecini.

CONTROL LA SPECIALIST Din cauza mirosului care a pus stăpânire pe holul comun de la intrare (bătrâna nu deschide geamul pentru a aerisi, ci uşa de la intrare, ceea ce face ca mirosul materiilor fecale să se răspândească pe hol), dar şi a faptului că întreg spaţiul comun poate fi oricând „invadat” de materii fecale, vecinilor le este ruşine să-şi mai cheme prietenii în vizită. „Acest tip de comportament este tipic pentru anumite afecţiuni psihice. Singurii care pot lua măsuri sunt copiii ei, care trebuie să o ducă la un control psihiatric, în vederea stabilirii unui diagnostic (dacă este cazul) şi prescrierii unui tratament, dacă se impune acest lucru”, a declarat directorul adjunct din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, Ştefan Tudose.



12