Blocaj în Sănătate!? Ce vor medicii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vezi mărturisiri ale profesioniștilor!

Blocaj în Sănătate!? Ce vor medicii

Sănătate 24 Iulie 2016 / 13:54 1124 accesări

Medicii sunt deciși să își spună păsurile public, să nu mai înghită absolut nimic. Pur și simplu ei susțin că a venit momentul să practice o medicină cu mâinile curate, să nu mai facă jocurile nimănui, să nu se mai lase mânjiți. Și nu, nu doctorii sunt vinovați de halul în care a ajuns Sănătatea românească, de faptul că bolnavii sunt supuși unor riscuri extrem de mari în spitalele publice! Federația ”Solidaritatea Sanitară” a recomandat tuturor medicilor care efectuează gărzi să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parțial pentru efectuarea gărzilor suplimentare. Nesemnarea contractelor ar duce însă la blocarea sistemului sanitar. La scurt timp a venit reacția Ministerului Sănătății, efectele ordonanței urmând a fi produse începând cu 1 august.

Medicii sunt deciși să își spună păsurile public, să nu mai înghită absolut nimic. Pur și simplu ei susțin că a venit momentul să practice o medicină cu mâinile curate, să nu mai facă jocurile nimănui, să nu se mai lase mânjiți. Și nu, nu doctorii sunt vinovați de halul în care a ajuns Sănătatea românească, de faptul că bolnavii sunt supuși unor riscuri extrem de mari în spitalele publice! În ediția din 17 mai 2016 a cotidianului nostru prezentam un amplu articol în care arătam, după ce am vorbit cu mai mulți doctori, ce randament poți da după 31 de ore de lucru în spital. Am aflat că mulți medici au fost în pragul leșinului, ei sfârșind garda în perfuzii. Care este programul unui doctor atunci când intră în gardă? ”Intrăm dimineața la ora 8.00, iar la ora 14.00 se termină programul. La ora 14.00 însă începe garda, așa că rămânem în continuare la spital până a doua zi dimineața, la ora 8.00. Atunci se termină garda, însă nu putem pleca acasă pentru că trebuie să începem o nouă zi de lucru, care se termină la ora 14.00. Cam asta este garda. În total, 31 de ore de lucru fără oprire în spital; este crunta realitate”, a explicat atunci un medic constănțean, care profesează în cel mai mare spital din județ - Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” din Constanța. Acum a venit momentul semnării contractelor individuale de muncă pentru efectuarea gărzilor suplimentare. Ce spun medicii?

”ACUM 31 DE ANI ABIA AȘTEPTAM GARDA, ACUM...”

Un reputat specialist în chirurgie toracică din România, Florin Chirculescu, și-a expus punctul de vedere pe pagina de socializare Facebook, vizavi de ”semnarea contractelor individuale de muncă cu timp parțial pentru efectuarea gărzilor suplimentare”. ”Acum 31 de ani abia așteptam garda - așa simte fiecare medic la început de carieră. Nimic nu e mai teribil decât să alergi prin spital, nopțile, nimic nu e mai incitant decât să operezi după ce vezi urgența din gardă, nimic nu se compară cu efortul de a pune diagnostice și de a trata o urgență. Ce poate fi mai frumos decât să vezi că pacientul scapă de chin? Acum 31 de ani, însă, în gardă era suficient personal…”, așa își începe medicul mărturisirea. Care este situația acum, după 31 de ani? În primul rând, scrie doctorul, volumul de muncă crește în fiecare zi, iar personalul din gărzi se împuținează de la lună la lună. ”Cât despre bani… Spor de noapte nu primim - deși Codul Muncii prevede spor de noapte pentru oricine. Spor de ore suplimentare nu primim - deși gărzile sunt NUMAI ore suplimentare. Spor aferent locului de muncă (urgență, mediu infectat) nu primim - deși în gărzi rezolvăm urgențe, înotând printre virusuri și bacterii…”, adaugă doctorul.

MUNCĂ FORȚATĂ

În aceste condiții, el nu recomandă semnarea contractului pentru gărzile suplimentare dacă drepturile nu sunt respectate. Și pe bună dreptate. ”Munca neplătită corespunzător este, în orice legislație de pe pământ, MUNCĂ FORȚATĂ, iar eu știu că nici eu, nici voi nu mai dorim să prestăm muncă forțată. Nu noi, medicii, suntem de vină că personalul pleacă. Nu noi, medicii, suntem de vină că decidenții vor să facă medicină fără să știe cât costă. Nu noi, medicii, suntem de vină că statul deturnează banii pacientului din bugetul consolidat. Prin urmare, nu noi, medicii, trebuie să plătim oalele sparte, cu atât mai mult cu cât nimeni nu ne poate forța să lucrăm, ignorând legea. Iată de ce vă recomandăm să NU semnați contractul pentru gărzile suplimentare, dacă nu sunt plătite corect. Noi ne dorim bani albi, nu o complicitate perpetuă dată de plățile informale”, mai scrie medicul. La mărturisirea sa au apărut și reacții: ”Cine ne vrea umiliți? În ce alte țări din lume, după ce ți-ai efectuat studiile complete și în fiecare an parcurgi cursuri de formare continuă, după ce ai o experiență de 35 de ani (cazul meu), ai același salariu ca la începutul carierei?... În 1981 am intrat în învățământ cu 1.750 de lei, după definitivat aveam 1.950 lei (...)” sau ”(...) nu vă lăsați amăgiți de vorbe drăguțe și petiții online... doar acțiuni care să arate cu adevărat că ne-a ajuns cuțitul la os vor mișca ceva”.

NU CONTRACTULUI!

Federația ”Solidaritatea Sanitară” recomandă tuturor medicilor care efectuează gărzi să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parțial pentru efectuarea gărzilor suplimentare. ”Având în vedere faptul că negocierile cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății, purtate în 22 iulie 2016, au evidențiat riscul ca medicii care efectuează gărzile suplimentare să nu beneficieze de o serie de drepturi legale, iar rezultatele studiului realizat pe această temă au indicat situația dramatică în care se găsesc medicii care efectuează gărzi, Federația a recomandat tuturor medicilor care efectuează gărzi să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parțial pentru efectuarea gărzilor suplimentare (prevăzute de OUG nr. 20/2016) dacă nu le sunt menționate expres în aceste contracte drepturile”, potrivit Solidaritatea. Reprezentanții federației au anunțat că recomandarea a fost transmisă până în acest moment, prin e-mail, la 12.000 de medici din spitalele publice și precizează că, în condițiile în care medicii pun în practică această recomandare, se poate ajunge la blocarea sistemului sanitar în privința activităților specifice gărzilor.

PETIȚIE

Ei au spus că recomandarea face parte din acțiunea ”Protestul inteligent”, aceasta vizând apărarea drepturilor tuturor categoriilor de salariați din sectorul public de Sănătate. Totodată, a fost lansată și ”Petiția pentru apărarea drepturilor medicilor care efectuează gărzi”. Ea se găsește la link-ul:

http://solidaritatea-sanitara.ro/petitie/#petitia.

62,4 ani de muncă de-a lungul întregii vieți profesionale

„Media numărului maxim de ore lucrate continuu de medici este de 33,3 ore. Peste 93,7% dintre medici au lucrat continuu un număr maxim de ore mai mare de 24; 76% dintre medici au lucrat continuu un număr maxim de ore cuprins între 30 și 36 de ore”, se arată într-un studiu al Federației „Solidaritatea Națională”. Studiul mai arată că 53% dintre medici efectuează între 5 și 10 gărzi pe lună. Luând în considerare valoarea minimă a timpului mediu de lucru, respectiv 1,56 norme pe lună, putem calcula durata muncii unui medic de-a lungul întregii sale vieți, raportat la durata normală a muncii. Astfel, 48% dintre medici lucrează echivalentul a mai mult de 62,4 de ani de muncă de-a lungul întregii vieți profesionale.

REACȚIA MINISTERULUI SĂNĂTĂȚII!

Nu după mult timp, a apărut și reacția Ministerului Sănătății (MS). Astfel, MS a anunțat că gărzile efectuate de personalul medical în afara programului de lucru vor fi făcute de la 1 august pe baza unui contract de muncă separat şi plătite în baza legislaţiei actuale. ”Ministerul Sănătăţii a iniţiat şi un dialog cu Ministerul Muncii pe această temă pentru a ne asigura în interesul personalului medical că nu vor exista discrepanţe la plata contractelor de muncă încheiate cu unităţile sanitare. La începutul săptămânii viitoare va fi trimisă către spitale o circulară care să clarifice modul de redactare a acestor contracte în contextul prevederilor OUG20/2016 aşa încât procesul să se desfăşoare fără probleme”, a anunțat MS, care a completat că, de comun acord cu sindicaliștii, a fost convenit un calendar de lucru prin care cererile lor să fie incluse în modificările ce vor fi aduse la Ordinul 870/2004, actul normativ care reglementează timpii de lucru şi gărzile din unităţile sanitare. Se lucrează în regim accelerat la aceste modificări, iar motivul este extrem de simplu: situaţia actuală nu este normală, punctează MS.

REACȚIE LA REACȚIE!

”Solidaritatea Sanitară” a consultat răspunsul MS publicat pe pagina de Facebook oficială și a venit cu o nouă reacție. Astfel: ”Federația „Solidaritatea Sanitară” nu a afirmat niciodată că gărzile suplimentare normei de bază, ce vor face obiectul unui contract individual cu timp parțial, nu vor fi plătite. Plata acestora este stabilită în cadrul OUG nr. 20/2014. Problema o reprezintă semnificația diferită a cuvântului „plată” (drepturi salariale) pe care o dă Ministerul Sănătății față de noi. Cu alte cuvinte, în discuție este cuantumul plăților, respectiv acordarea tuturor drepturilor aferente acestora, așa cum le-am precizat în mod public, solicitările noastre fiind clare. (...) Apreciem în mod public disponibilitatea MS de a recunoaște faptul că există o problemă legată de organizarea activității de gardă în unitățile sanitare publice, caracterizată de obligarea medicilor la un timp de muncă cu mult peste normele legale în vigoare, de necesitatea îmbunătățirii condițiilor de muncă și de plata unor drepturi. Considerăm însă că nu este suficient, fiind nevoie în acest moment de intrarea în legalitate din toate punctele de vedere și acordarea tuturor drepturilor, așa cum le-am solicitat și argumentat”.

Citește și:

Pacienţi în pericol, medici care lucrează până la epuizare!

Medici români, în prag de leșin, în gărzi!

Taguri articol


12