Blocaj pe tema încetării focului în Ucraina

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fără speranțe?

Blocaj pe tema încetării focului în Ucraina

Externe 19 August 2014 / 00:00 411 accesări

Niciun progres nu a fost înregistrat pe tema unui armistiţiu sau a unei reglementări politice în Ucraina, la încheierea unei reuniuni multilaterale, duminică, la Berlin, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. ”Ne-am confirmat poziţia potrivit căreia încetarea focului trebuie să fie necondiţionată. Dar colegii noştri ucraineni continuă, din nefericire, să pună condiţii care sunt din ce în ce mai vagi, precum cea privind asigurarea impenetrabilităţii frontierei ruso-ucrainene”, a regretat ministrul rus. Serghei Lavrov a anunţat, de asemenea, discuţii pe tema unei eventuale aprobări a unor drone pentru observatorii misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) de la frontiera ruso-ucraineană. ”Este vorba despre a furniza misiunii OSCE aeronave fără pilot pentru controlarea frontierei în partea ucraineană, din spaţiul aerian ucrainean. Susţinem această abordare”, a declarat Lavrov.

NOI ACUZAȚII Kievul a acuzat, ieri, separatiştii pro-ruşi că au tras cu lansatoare multiple de rachete de tip Grad asupra unui convoi de refugiaţi, în apropiere de Lugansk, provocând moartea a numeroase persoane, inclusiv femei şi copii. ”Rebelii au tras asupra unui convoi de refugiaţi în apropiere de Lugansk, pe drumul dintre Hriaşciuvate şi Novosvitlivka, cu lansatoare multiple de rachete de tip Grad şi mortiere livrate de Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt militar Andrei Lisenko. ”Numeroşi civili au fost ucişi, inclusiv femei şi copii”, a adăugat el, fără a fi în măsură să precizeze numărul victimelor. Atacul a avut loc în jurul orei locale 9.40, a mai afirmat acesta. Conform purtătorului de cuvânt, convoiul se deplasa printr-un coridor umanitar la nord de Lugansk, bastion al separatiştilor pro-ruşi, pe unde peste 1.800 de persoane au fugit din acest oraş în două zile. Localitatea Hriaşciuvate a fost recucerită de forţele ucrainene, dar rebelii au contraatacat şi convoiul s-a regăsit, ieri dimineaţă, în plină zonă de lupte, a menţionat Lisenko. Purtătorul de cuvânt a anunţat de asemenea că nouă soldaţi au fost ucişi şi 20 răniţi, în decurs de 24 de ore, în estul Ucrainei.

RĂZBOIUL SANCȚIUNILOR Mocova ar putea consolida sancţiunile impuse Occidentului, prin instituirea unui embargo asupra importurilor de maşini, între altele, dacă SUA şi UE impun sancţiuni suplimentare Rusiei, scrie ziarul de afaceri ”Vedomosti” în ediţia de ieri. Din cauza confruntării cu privire la Ucraina, Occidentul a impus Moscovei sancţiuni vizând inclusiv sectoarele financiar şi energetic, introducând numele a zeci de ruşi apropiaţi preşedintelui Putin pe liste de sancţiuni. Vehiculele importate au reprezentat 27% din vânzările de automobile în prima jumătate a lui 2014, 46% din vânzările de camioane şi 13% din cele de autobuze. Eventualul embargo nu se va aplica, însă, producţiei în Rusia a firmelor Ford, Volkswagen, Renault, Toyota şi Hyundai Motor Co., toate având instalaţii de producţie pe teritoriul rusesc, potrivit publicaţiei. Rusia a impus un embargo anumitor importuri agricole din UE, SUA, Australia, Canada şi Norvegia. Guvernul rus ar putea să introducă măsuri de protecţie în industriile aeronautică, a construcţiei de nave şi auto.

CE a anunţat, ieri, deblocarea a 125 de milioane de euro pentru a susţine sectorul agricol al UE, afectat de embargoul impus de Rusia asupra produselor alimentare occidentale. Aceste măsuri de susţinere a pieţei, care au intrat în vigoare ieri, vizează culturile de morcovi, roşii, varză albă, ardei gras, conopidă, castraveţi şi castraveciori, ciuperci, mere, pere, fructe roşii şi kiwi, potrivit unui comunicat. Bugetul prevăzut este de circa 125 de milioane de euro, a precizat purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru Agricultură, Roger Waite. Odată ce vor deveni formale, în câteva săptămâni, aceste măsuri se vor aplica în mod retroactiv începând de la 18 august şi vor rămâne în vigoare până la sfârşitul lui noiembrie. Marii furnizori de legume perisabile şi de fructe destinate Rusiei - Polonia, Lituania, Belgia şi Olanda - vor fi principalii beneficiari ai acestui sprijin. O reuniune excepţională a miniştrilor europeni ai Agriculturii este prevăzută la 5 septembrie, la Bruxelles, pentru a evalua impactul embargoului impus de Rusia.

Taguri articol


12