BALADA POLITICII Nu credem că ar trebui să se cânte deja marşul funerar sau muzica mesianic-stilizată a lui Vangelis pentru USL, dar nici „Oda bucuriei“. Vedem cum diverşi politicieni zugrăvesc un soi de apocalipsă, cum că suntem neguvernabili şi că mesele de joc de la Palatul Victoria sunt la fel de răvăşite ca acelea de la cazinoul din Havana gamblerului Redford. E drept că flacăra frământărilor politice din alianţă este întreţinută şi de jelania opoziţiei şi a şefului de stat, care zbiară de “of-ul” ţărişoarei. C-aşa-i în politică. Şi totuşi, în spatele a ceea ce se vede, nu credem că e vorba de vreo dramă, ci doar de un joc politic, generat de apropiatele alegeri de anul acesta, o situaţie propice hărţuielilor de tot soiul.
CÂND NEURONII SE CIOCNESC Dincolo de toată ţâfna etalată când i-a transmis lui Ponta că nu-i mai este prieten, nu credem că blocajul îi convine liderului PNL, Crin Antonescu. Din punctul lui de vedere, lucrurile sunt clare: a scos asul din mânecă aruncându-l în luptă pe Iohannis, acesta având aura neamţului care face mult şi vorbeşte puţin, precum şi nimbul construit în timp, ca edil al Sibiului, iar PSD trebuie să ia doar act şi să îl blagoslovească şi cu postul de vicepremier, şi cu cel de ministru de Interne. Antonescu a declarat că Iohannis „are timp să fie şi prim-ministru“, dând asigurări că nu va susţine nominalizarea acestuia pentru poziţia de premier dacă USL va rezista până la prezidenţiale. Şi după, ce va fi? Victor Ponta vrea câte un post de vicepremier pentru toate partidele ce se află la guvernare, propunere care a pus punct negocierilor din USL. Antonescu spune că, în această situaţie, Iohannis ar avea un singur vot în faţa celorlalţi, legaţi deja prin alianţa USD (PSD-UNPR-PC), iar PNL, deşi nu ar fi exclus, ar avea un rol minor, fiind în postura de a urma votul majoritar al comitetului de vicepremieri. Da, dar tot liberalii spun că nu trebuie căutate soluţii de mulţumire a partenerilor. Atunci, unde e noţiunea de partener? Apoi i-au aruncat mănuşa liderului PC, spunând că liberalii nu vor accepta ca PC să desemneze un reprezentant în funcţia de vicepremier deoarece ar fi o devalorizare a funcţiei şi nu e posibil ca Daniel Constantin să fie pe aceeaşi poziţie cu Klaus Iohannis. Daniel Constantin consideră că este regretabil că liderul PNL promovează o politică a jignirilor şi a scandalului: „Facem noi politica bunului simţ, care pentru el (n.r. - Antonescu) e slogan gol de conţinut”.
MERGE PE ICI, PE COLO Preşedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, speră ca USL să nu se rupă, dar consideră că nici aşa nu se mai poate continua foarte mult: “Dacă PNL vrea să iasă de la guvernare, e bine să o spună”. Liberalii constănţeni spun, la rândul lor, că, de fapt, nu putem vorbi de o tensiune în cadrul USL, ci de dialog între partidele componente. În altă ordine de idei, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, ieri, că USL funcţionează în Parlament, respectiv în plen şi în comisii, nefiind înregistrate sincope. La Guvern, însă, la şedinţa săptămânală, Daniel Chiţoiu şi Andrei Gerea, pentru care PNL a cerut schimbarea din funcţia de ministru al Finanţelor, respectiv al Economiei, au lipsit, deşi vicepremierul Dragnea a afirmat că demisiile lor doar au fost anunţate, nu şi oficializate, iar Guvernul ar trebui să funcţioneze ca şi până acum, fără sincope. În timpul ăsta, şeful statului îşi continuă turele pe la televiziuni, nu din stofă de cetăţean îngrijorat, căci i s-a decolorat demult partitura de mediator, ci cu speranţa că va putea trimite cât mai multe săgeţi în USL. Dar cui îi mai pasă?