Blocajul statului federal face prima victimă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nervi întinşi la maxim în SUA

Blocajul statului federal face prima victimă

Externe 05 Octombrie 2013 / 00:00 300 accesări

VIOLENŢĂ CU IMPLICAŢII SOCIALE Dezbaterile asupra bugetului federal au fost întrerupte abrupt, în cursul nopţii de joi spre vineri, de un incident armat produs în apropiere de Capitoliu. Panica aleşilor americani nu ajunge însă la nivelul frustrării şi disperării a 2,1 milioane de oameni care trebuie să aştepte o decizie privind plata salariilor şi revenirea la locul de muncă. În acest context social tensionat s-a petrecut şi incidentul de la Washington D.C., în care o femeie şi-a pierdut viaţa. Tânăra de 34 de ani ce conducea un Infinity negru, având la bord pe fiica sa de un an, a forţat baricada de la Casa Albă, fiind apoi urmărită de Poliţie spre Capitoliu, unde oamenii legii au împuşcat-o mortal. În goana ei nebună, a accidentat doi ofiţeri. Poliţia a descris incidentul ca fiind izolat şi neavând vreo legătură cu terorismul, dar implicaţiile sociale ale cazului nu sunt de neglijat. Femeia lucra fără plată, ca urmare a blocajului bugetar.Tânăra a fost identificată drept Miriam Carey, de profesie igienist dentar.

Portretul iniţial al lui Miriam Carey sugerează o persoană care este puţin probabil să se afle în centrul unor astfel de violenţe. Potrivit documentelor publice, prietenilor şi membrilor familiei, femeia a terminat colegiul şi lucra ca igienist dentar de ceva vreme. Persoanele care au cunoscut-o au descris-o drept o persoană prietenoasă şi delicată. Tânăra avea patru surori, inclusiv una de profesie poliţist la New York. Tot ce îşi dorea însă era o viaţă mai bună. Depresia post-natală şi situaţia materială tot mai grea par să o fi condus la gestul necugetat.

PREGĂTIRI PENTRU SCENARIUL CEL MAI RĂU Şomajul tehnic în care se află de marţi sute de mii de funcţionari federali americani s-ar putea transforma în concediu plătit, dacă Congresul SUA votează o lege retroactivă pentru plătirea salariilor pierdute. După trei săptămâni de paralizie federală, în decembrie 1995 şi ianuarie 1996, peste 800.000 de funcţionari şi-au recuperat salariile graţie adoptării unei legi retroactive de către Congres. Aleşi ai Camerei Reprezentanţilor şi Senatului au depus propuneri de lege în acest sens, dar, bineînţeles, lipseşte decizia. Conform calculelor site-ului specializat al administraţiei federale GovExec, circa 900.000 de funcţionari federali din 2,1 milioane (43%) au fost declaraţi neesenţiali şi, prin urmare, au fost forţaţi să rămână acasă, fără salariu. Funcţionarii trimişi acasă pot cere ajutor de şomaj. Însă încasarea acestor ajutoare ar putea dura două sau trei săptămâni, iar în caz de plată retroactivă a salariilor, beneficiarii vor avea obligaţia de a rambursa ajutoarele primite.

Între timp, băncile din SUA alimentează bancomatele cu fonduri suplimentare pentru a face faţă unei eventuale intrări în panică a consumatorilor în următoarele zile, în perspectiva posibilei intrări în incapacitate de plată. Trei dintre cele mai mari zece bănci din SUA pun în practică planuri folosite şi în august 2011, când politicienii americani au aprobat pe ultima sută de metri creşterea limitei de îndatorare a ţării. Statul federal american a fost nevoit săptămâna aceasta să implementeze prima oprire parţială a activităţii din ultimii 17 ani, după ce Congresul nu a ajuns la un acord pentru a vota bugetul anului fiscal 2014, care a început la 1 octombrie. Un director important de la o bancă din SUA a declarat că instituţia de credit livrează cu 20-30% mai mulţi bani la bancomate pentru eventuale situaţii în care clienţi panicaţi vor să retragă fonduri în masă. Depozitele bancare sunt garantate în SUA în limita a 250.000 de dolari, dar perturbările majore de pe piaţa financiară, în special criza din 2008, au cauzat retrageri semnificative în ciuda garanţiilor autorităţilor federale.

Severitatea unei crize legate de limita de îndatorare depinde de cât de rapid sunt reluate negocierile între partidele democrat şi republican. Fiecare dintre cele două partide controlează câte o Cameră a Congresului şi are astfel posibilitatea de a respinge legi. Măsurile băncilor sunt, însă, temporare, iar o perioadă prelungită de blocaj în privinţa bugetului şi a creşterii limitei de împrumut ar avea efecte profunde. Băncile şi-au suplimentat capitalul în ultimii ani, după criza financiară declanşată în 2008, iar Rezerva Federală a afirmat că poate rezista unui şoc economic sever.

Taguri articol


12