“UE se confruntă cu perspectiva escaladării tensiunilor dintre noii şi vechii membri ai săi, după ce preşedintele României, Traian Băsescu, a acuzat Franţa şi Germania de act de discriminare în demersul privind blocarea aderării României la spaţiul Schengen”, notează “Financial Times”. Traian Băsescu le-a declarat reporterilor, marţi, că România a îndeplinit toate condiţiile tehnice pentru intrare în Schengen şi a susţinut că introducerea de noi condiţii ar încălca legislaţia europeană şi ar crea un precedent inacceptabil. FT aminteşte că această furie survine după ce miniştrii de Interne ai Germaniei şi Franţei au adresat o scrisoare oficialilor UE, în care afirmă că progresul lent al reformei judiciare şi în combaterea corupţiei, precum şi criminalitatea organizată alarmantă au făcut ca ţările lor să nu sprijine aderarea la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, programată să fie votată în martie 2011. Potrivit unor oficiali ai UE, scrisoarea franco-germană a venit după ce Băsescu a făcut un apel personal privind aderarea la Schengen, la colegii şefi de guverne europene, cu prilejul summit-ului de săptămâna trecută de la Bruxelles, deşi problema nu s-a aflat pe agendă, subliniază FT. În plus, scrisoarea franco-germană vine şi în condiţiile în care Ungaria va fi a treia ţară fostă comunistă care preia preşedinţia semestrială a UE, în ianuarie. Oficialii ungari au declarat că aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen reprezintă una dintre priorităţile absolute ale preşedinţiei lor. Ungaria a fost înfuriată de demersul franco-german şi un diplomat ungar a declarat că Budapesta va continua să facă presiuni pentru includerea celor două ţări în Schengen.
FT aminteşte că România şi Bulgaria au fost plasate sub un mecanism special de monitorizare, atunci când au aderat la UE, în 2007, cu scopul de a urmări progresele lor în lupta împotriva corupţiei şi în reforma sistemelor lor judiciare. În iulie, UE a prezentat un raport privind starea reformelor, care a apreciat Bulgaria pentru realizarea de progrese, dar a criticat România pentru regrese. La acea vreme, Guvernul român a reacţionat furios, dar în ultimele luni a luat măsuri pentru a remedia unele dintre deficienţele sale, consideră FT. Opoziţia Franţei privind aderarea României la spaţiul Schengen este de notorietate şi s-a intensificat în vară, atunci când Parisul a ordonat dezmembrarea unor tabere de romi şi a început repatrierea unor cetăţeni români. Cu toate acestea, demersul public de blocare a intrării în Schengen ameninţă să submineze reputaţia ţării afectate de recesiune în faţa investitorilor care doresc să vadă progrese în implementarea reformelor, concluzionează FT.
Ministrul francez al Afacerilor Europene, Laurent Wauquiez, apreciază că este şi în interesul României şi Bulgariei să nu adere la spaţiul Schengen decât atunci când vor fi pregătite şi propune crearea unui grup de lucru la nivel european, pentru a le ajuta în această perioadă, relatează “Le Figaro”. Întrebat dacă apreciază că reacţiile celor două ţări sunt intempestive, Wauquiez a răspuns că le înţelege perfect, deoarece “aceste subiecte sunt foarte delicate pentru România şi Bulgaria, care au înţeles că uşa nu le este închisă”.
“România consideră aderarea la spaţiul Schengen un drept ce poate fi reclamat”, scrie cotidianul elveţian “Neue Zuercher Zeitung”, criticând reacţia lui Băsescu la scrisoarea privind blocarea intrării Bucureştiului şi Sofiei în Schengen. “În timp ce Sofia a promis să-şi sporească eforturile în vederea ameliorării situaţiei în acest domeniu, conducerea de la Bucureşti a reacţionat la scrisoarea franco-germană manifestându-şi indignarea”, comentează şi Deutsche Welle. Subiectul este analizat pe larg şi în toate marile ziare germane. Astfel, într-un editorial publicat de “Frankfurter Allgemeine Zeitung” se precizează că “UE este o invenţie occidentală. Ţările vest-europene i-au stabilit spiritul şi setul de măsuri pe care ar trebui să le respecte toate statele membre. Este clar ce se aşteaptă în Occident de la ţările care au aderat de-a lungul timpului la UE, la zona euro şi spaţiul Schengen. Îndoielnică este însă măsura în care statele din vest, clasa nobilă a UE, s-au străduit să trateze ţările din est ca partenere autentice. Chiar dacă avertismentul franco-german este bine justificat, nu este în regulă să urmărească scopuri tacite, străine de problema în sine, pe care nu le poate suporta niciun parteneriat autentic”.