Blocarea florilor olandeze la graniţele României, “un fel de şantaj”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pierderi imense. Europarlamentarii olandezi spun lucrurilor pe nume!

Blocarea florilor olandeze la graniţele României, “un fel de şantaj”

Social 20 Septembrie 2011 / 00:00 503 accesări

Autorităţile olandeze sunt în contact cu autorităţile române pentru a obţine informaţii despre motivele pentru care au fost oprite în vămi transporturi de flori şi bulbi, după ce mai multe companii afectate de aceste măsuri s-au adresat Ambasadei Olandei la Bucureşti pentru a-şi exprima îngrijorarea. \"Olanda consideră că toate măsurile implementate de autorităţile române trebuie să fie în conformitate cu cadrul juridic al UE\", subliniază Ambasada Olandei într-o declaraţie. Reamintim că mai multe tiruri cu flori şi seminţe din Olanda au fost oprite în vămile Borş şi Salonta, pe fondul unor suspiciuni privind infestarea acestor plante cu microorganisme de carantină.”Există suspiciuni că transporturile de seminţe, bulbi sau flori din Olanda sunt infestate cu microorganisme de carantină, astfel că preşedintele ANAF a decis ca mărfurile să fie indisponibilizate”, a declarat, purtătorul de cuvânt al ANAF, Sabina Zereş. Această acţiune a Guvernului român a avut loc în perspectiva deciziei ce ar urma să fie luată la Bruxelles în 22 septembrie cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Ministrul olandez al imigraţiei, Gerd Leers, consideră că cele două ţări nu vor putea păzi frontierele externe ale UE. \"S-a decis în Guvern că vom continua să ne opunem intrării României şi Bulgariei\", a declarat Elaine de Boer, purtătoarea de cuvânt a ministrului olandez al Imigraţiei, Gerd Leers. \"Nu vom aproba nici măcar intrarea parţială\", a adăugat purtătoarea de cuvânt.

BLOCAREA ÎN ROMÂNIA A CAMIOANELOR CU FLORI DIN OLANDA, UN FEL DE “ŞANTAJ” Blocarea în vămile româneşti a florilor şi bulbilor din Olanda este un fel de “şantaj”, având în vedere că s-a produs la scurt timp după ce guvernul olandez a anunţat că se va opune prin veto intrării României în Schengen, au apreciat doi europarlamentari olandezi creştin-democraţi, care au cerut lămuriri comisarului european pentru piaţa internă, Michel Barnier – a informat, ieri, site-ul www.rnw.nl. Un purtător de cuvânt al asociaţiei producătorilor de flori din Olanda a declarat că \"nu există nicio bacterie în prezent\". Anul trecut, exporturile olandeze de bulbi spre România au atins nivelul de 700.000 de euro.

CE VERIFICĂ INFORMAŢIILE CE va verifica informaţiile privind blocarea transporturilor din Olanda la vămile din România, a declarat, ieri, într-un briefing de presă, Frederic Vincent, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru sănătate publică, John Dalli. \"Am văzut informaţiile din presă că unele transporturi au fost blocate la vamă şi facem verificări\", a declarat purtătorul de cuvânt al CE, întrebat dacă măsura autorităţilor române este răspunsul potrivit la decizia Guvernului de la Haga de a bloca, pentru moment, aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

EXISTĂ SAU NU UN AGENT PATOGEN? SUSPICIUNI… Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat: \"După ce avem rezultatele de laborator şi se face determinarea agentului respectiv se informează CE, furnizorul, iar la noi se iau măsurile de stopare de distribuţie şi de înmulţire a materialului importat. Analizele de laborator vor veni cel târziu mâine dimineaţă (marţi, 20 septembrie - n.r.)\". Acesta a adăugat că, dacă testele confirmă existenţa agentului patogen, vor fi distruse plantele pentru care s-a dispus măsura indisponibilizării, însă până atunci marfa se află sub supraveghere.

POZIŢIA OLANDEI FAŢĂ DE ADERAREA ROMÂNIEI LA SCHENGEN, UN EŞEC SEVER Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, ieri, la finalul întâlnirii Biroului permanent al Senatului cu ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi cu Traian Igaş, ministrul Administraţiei, că poziţia oficială a Olandei faţă de aderarea României la spaţiul Schengen reprezintă “un eşec sever acestui demers politic şi diplomatic”. \"Am discutat despre un subiect care ne preocupă pe toţi şi care creează severe probleme de imagine ţării noastre - aderarea la spaţiul Schengen. (...) Din păcate, lucrurile nu arată bine… şi anticipăm, cel puţin la nivelul nostru, că şi alte ţări critice şi rezervate faţă de România se vor alia la consiliul JAI de peste câteva zile acestei poziţii (Olanda – n.r.). Acest lucru reprezintă un eşec sever al acestui demers politic şi diplomatic şi credem că a venit clipa să schimbăm strategia. Nu putem la nesfârşit să nu avem răspundere politică pentru ceea ce se anunţă a fi cronica unui eşec previzibil\", a spus Mircea Geoană.



12