Ne bucurăm când auzim că se construiesc noi blocuri pentru tineri prin intermediul Agenției Naționale de Locuințe (ANL). Iar atunci când sunt ridicate într-un timp destul de scurt, bucuria este și mai mare. Cel puțin teoretic. Însă timpul a dovedit că, în spiritul tipic românesc, unele imobile ANL sunt finisate neglijent, cu materiale de proastă calitate.
BLOCURI NOI CU IGRASIE ȘI MUCEGAI Este și cazul blocurilor ANL din Mangalia, unde problemele au început în urmă cu cinci ani, la doar câteva luni de când au fost date în folosință. Chiriașii care doar ce se mutaseră în noile locuințe s-au plâns de nenumărate ori că, la fiecare ploaie, apa se infiltrează în pereți, iar subsolurile se inundă. În timp, apartamentele s-au umplut de igrasie și mucegai, zidurile s-au fisurat, iar tencuiala a început să se exfolieze. Abia anul trecut, inspectorii Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Mangalia au efectuat mai multe anchete pe teren, în urma cărora au descoperit mai multe nereguli în ceea ce privește construcția blocurilor cu locuințe pentru tineri.
REPARAȚII PE BANII PRIMĂRIEI După controale, autoritățile locale au efectuat o serie de reparații la blocurile aflate pe strada Oituz, ce fuseseră construite în 2011. Lucrările au fost realizate cu bani din bugetul local, pentru că perioada de garanție a clădirilor, adică timpul în care reparațiile ar fi trebuit realizate gratuit de ANL, a expirat. În urmă cu câteva zile, au fost demarate lucrările de reabilitare și anvelopare a imobilelor aflate în zona fostei stații de betoane a Companiei de Construcții-Montaj. Este vorba despre blocurile OD4, OD5, OD6, OD7 şi OD8, date în folosință acum cinci ani. „Lucrările sunt realizate din fondurile locale. Reparațiile sunt realizate etapizat, la fiecare bloc în parte. Va dura câteva luni, pentru că vrem să izolăm pereții corespunzător, astfel încât să nu se mai ajungă la această situație”, a precizat primarul Cristian Radu. El a mai anunțat că anul acesta, în funcţie de alocările bugetare, vor intra în reparaţii şi celelalte blocuri ANL care au probleme de acelaşi gen. „Sunt imobile și mai vechi, cum sunt blocurile DO1, DO2 și DO3, care trebuie reabilitate urgent. De îndată ce Consiliul Local va aproba alocările bugetare, ne vom ocupa și de ele”, a mai spus primarul.