BNR atacă darea-n plată cu ipocrizie și văicăreală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nu se învață minte...

BNR atacă darea-n plată cu ipocrizie și văicăreală

Economie 08 Iunie 2016 / 15:12 676 accesări

Potrivit estimărilor BNR, legea DIP ieftinește cu 5 - 10% apartamentele și casele. Și, evident, asta-i de rău...

Potrivit estimărilor BNR, legea DIP ieftinește cu 5 - 10% apartamentele și casele. Și, evident, asta-i de rău...

Banca centrală caută în continuare nod în papura dării în plată. Și cine caută găsește. Mai nou, DIP e nașpa pentru că ieftinește apartamentele cu 5 - 10%. Nu pentru cei care vor să cumpere, evident, ci pentru cei care vor să vândă. Ăsta da raționament... Mult mai OK e o piață imobiliară în care prețurile sunt ținute la un nivel absurd, în mod artificial, de subvenția de stat Prima Casă, nu-i așa? Și-n care oamenii sunt forțați să ia credite pe 25 - 30 de ani. Oare cum ar arăta o lege cu impact în real estate care să-i mulțumească simultan și pe cumpărători, și pe vânzători? Ce „uită“ să menționeze BNR este criza imobiliară din 2008 - 2012, în care apartamentele și casele s-au depreciat masiv. De ce? Din cauza creditării sălbatice, girată de banca centrală.

PE BUNE, BOSS?

BNR confirmă că peste 4.000 de persoane au făcut notificări de dare în plată către bănci. Dar, fără să iasă din rolul de avocat al bancherilor, trage și un semnal de „alarmă“. „Această inițiativă legislativă ne va costa pe toți foarte scump. Probabil că cineva va câștiga alegeri pe seama acestor lucruri. Asta dacă nu cumva oamenii se vor dezmetici până atunci și vor constata că, de fapt, au numai de pierdut din asta“, a declarat miercuri șeful Direcției de Stabilitate Financiară din cadrul băncii centrale, Eugen Rădulescu. Dar de ce? Explicația lui Rădulescu e prea... cool: „Din 2013 am reintrat pe o pantă pozitivă, atât în privința activelor imobiliare, cât și a celor financiare nete. Mă tem că în 2016 nu va mai fi la fel. Aștept ca în a doua jumătate a anului, dacă vom avea în continuare legea DIP, valoarea activelor imobiliare să scadă. Piața va intra într-un proces de comprimare, ceea ce va duce la depreciere în real estate (și, evident, e groaznic dacă se ieftinesc locuințele, nu-i așa? - n.r.). Nu toți vrem să ne vindem casa acum. Din păcate, vom observa că suntem mai puțin bogați, pentru că apartamentele nu mai valorează cât valorau“. Desigur, până și BNR recunoaște că scăderea va fi mică, de 5 - 10%. Și asta pentru că n-am scăpat de programul de stat / subvenție comunistă Prima Casă, ba chiar bugetul a fost suplimentat cu două miliarde lei. Dacă ar fi intrat și Prima Casă sub incidența DIP, piața imobiliară ar fi scăpat din lanțurile artificiale în care e ținută de ani buni (50.000 - 60.000 euro pentru două camere comuniste? Asta-i oricum, numai normal nu).

PREA MULTE ABERAȚII

Trist este că, în ipocrizia sa, BNR spune că impactul celor 4.000 de notificări DIP e mai grav decât ce s-a întâmplat în 2008, când creditarea sălbatică, girată la acea vreme de banca centrală (care arunca paie pe foc cu o politică monetară greșită), a făcut praf și pulbere piața imobiliară. În fine, ignoră aberațiile băncii centrale! Avocatul Gheorghe Piperea spunea recent că, de fapt, sunt peste 5.000 de notificări DIP și explica ce se întâmplă atunci când faci pasul ăsta - „Cei care sunt deja evacuați vor beneficia de suspendarea executării silite. Până când instanța le va șterge datoriile, lucru care poate fi cerut oricând, după trecerea celor 30 de zile, nicio poprire nu mai este valabilă! Continuarea ei este abuz și poate fi taxată penal. Pentru cei care nu sunt încă executați, deci au imobilul ipotecat în posesie, toate efectele contractului de credit îngheață, până la finalizarea tranzacției notariale de dare-n plată sau respingerea de către instanță (nu de bancă!) a cererii. Operațiunea notarială se face în ziua imediat următoare, după 30 de zile, luna următoare sau în cincinalul următor, nu contează, la fel ca și acțiunea în justiție“.

Taguri articol


12