BNR către pieţe: „Pe-aici nu se speculează”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se anunţă aprecierea leului

BNR către pieţe: „Pe-aici nu se speculează”

Economie 27 Martie 2012 / 00:00 285 accesări

APRECIERE PRE-PASCALĂ Cursul leu/euro a coborât sub pragul psihologic de 4,37 unităţi, în prima şedinţă interbancară a săptămânii, banca centrală afişând o referinţă cu 0,05% mai mică, de 4,3691 lei/euro. Tot ieri, dolarul american a urcat în raport cu moneda naţională, cu 0,21%, ajungând de la 3,2980 la 3,3048 unităţi. Piaţa nu a dus lipsă de lichidităţi, mai ales că Banca Naţională (BNR) a injectat în piaţă 5,8 miliarde lei. „Pragul de 4,37 unităţi este important în primul rând pentru populaţie. Pentru pieţele financiare locale şi internaţionale, abia nivelul de 4,4 unităţi ar da semnalul deprecierii leului. Totuşi, în apropierea sărbătorilor de Paşte, este de aşteptat ca leul să se aprecieze şi mai mult. Pe termen lung însă, BNR ar putea lăsa leul să evolueze în ton cu aşteptările investitorilor, adică peste nivelul de 4,37”, spune analistul-şef al casei de brokeraj X-Trade Brokers, Claudiu Cazacu.

INFLUENŢA FMI Leul a atins un maxim istoric, de peste 4,37 unităţi/euro, pe 15 martie, însă intervenţiile în forţă ale băncii centrale au limitat scăderea, liniştind un pic spiritele. În schimb, pe piaţa interbancară, pragul de 4,4 unităţi a fost depăşit o dată, în iunie 2010, şi rămâne un reper mult mai important. „Dacă pragul de 4,4 ar fi fost depăşit de la primul asalt, ar fi crescut şi interesul investitorilor de a specula mai departe şi mai accentuat pe deprecierea leului, iar BNR nu s-a simţit confortabil. Barajul ridicat de banca centrală pare a fi unul dintre cele mai importante motive ale stabilizării cursului de schimb”, apreciază Cazacu. Şi evaluarea pozitivă a Fondului Monetar Internaţional, care a precizat că România „a atins toate ţintele acordului” şi a eliberat o nouă tranşă de 500 milioane euro, a influenţat în mod pozitiv piaţa valutară.

SCADE DOBÂNDA-CHEIE? În această săptămână, BNR va decide, cel mai probabil, să scadă dobânda de referinţă de la 5,5 la 5,25%, întrucât inflaţia nu pune probleme majore. Potrivit analiştilor, leul va rămâne atractiv, chiar şi aşa, pentru că diferenţa între dobânda BNR şi cea a Băncii Centrale Europene, de 1%, rămâne încă semnificativă. Trendul de scădere a dobânzilor ar putea afecta însă leul, pe termen mediu, apreciază economiştii, întrucât diminuarea câştigurilor i-ar putea goni pe jucători. În schimb, pe termen scurt, cursul de schimb va traversa o perioadă de stabilitate, mai ales că acum vin euro în ţară, de la românii care muncesc afară, bani care sunt schimbaţi, în mod tradiţional, în lei.

Taguri articol


12