POLITICA FISCALĂ Fondul Monetar Internaţional (FMI) a publicat raportul cu privire la România, în urma celei de-a cincea evaluări, raport ce cuprinde câteva recomandări pentru autorităţile române, dar şi punctele tari şi cele slabe ale economiei româneşti, riscurile şi vulnerabilităţile pe termen scurt şi mediu. Finanţiştii Fondului arată că va exista anul acesta o creştere economică de circa 1,5%, faţă de 2,5 procente anul trecut. Echipa FMI a subliniat în raport că, deşi condiţiile meteorologice au dus la scăderea rezultatelor din primul trimestru, cererea internă şi creşterea absorbţiei fondurilor europene ar trebui să sprijine majorarea economiei în restul anului.
INFLAŢIA, SUB CONTROL În raport se arată că, “având în vedere creşterea economică lentă, este de aşteptat ca inflaţia să rămână în cadrul ţintei stabilite de Banca Naţională a României (BNR) în acest an, în timp ce deficitul de cont curent va fi de aprox. 4,25% din PIB”. FMI recomandă prudenţă în relaxarea pe viitor a politicii monetare având în vedere riscurile unei inflaţii mai mari şi posibilele ieşiri de capital sau presiunile asupra cursului de schimb. Flexibilitatea cursului de schimb şi menţinerea rezervelor internaţionale constituie o protecţie importantă împotriva şocurilor externe. Ar trebui evitate intervenţiile pe piaţa valutară pentru gestionarea lichidităţii interne. Finanţiştii atrag atenţia autorităţilor că sunt necesare eforturi suplimentare pentru a grăbi implementarea reformelor structurale, fiind nevoie de o disciplină strictă în privinţa cheltuielilor bugetare, pentru a rămâne în ţinta de deficit de 2,2% din PIB. În raport se subliniază faptul că trebuie accelerat ritmul reformelor din sectoarelor energie şi transport, iar angajamentele anterioare trebuie implementate, inclusiv cele referitoare la liberalizarea pieţei energiei. Este relevat în raport faptul că rezervele BNR se vor dovedi o adevărată protecţie faţă de scenariile sumbre pe plan bancar.
RISCURI FMI atrage atenţia că există şi riscuri externe importante, din cauza intrării în recesiune a zonei euro şi creşterea presiunilor asupra băncilor europene. Mai mult, având în vedere că peste 80% din sistemul bancar din România este controlat de bănci străine, inclusiv câteva bănci elene, ce reprezintă 14% din totalul activelor, rămâne vulnerabil în faţa crizei din zona euro. Totuşi, cererea internă, stimulată de reluarea creditării, va contribui la dezvoltarea economică din acest an. În opinia celor de la FMI, în 2013, creşterea economică din România ar trebui să fie de 3%, iar în anii următori, până în 2016, va fi o creştere medie de 3,5 - 4 procente. “Capacitatea României de a rambursa împrumutul de la FMI va rămâne puternică”, se notează în raport. Cele mai mari sume vor fi rambursate în 2013 şi 2014, dar vor putea fi gestionate, reprezentând 13,7% şi 13,2% din rezerve, şi 8,5% şi 7,1% din exporturile de bunuri şi servicii.