BNR va deveni, din 2007, "cîinele de pază" al economiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

BNR va deveni, din 2007, "cîinele de pază" al economiei

Mugur Isărescu, guvernator BNR: "Avem mari probleme structurale şi avem nevoie de 3-5 ani pentru a le rezolva. Din păcate, banca centrală nu mai are nicio atribuţie în domeniul convergenţei reale"
Economie 19 Decembrie 2006 / 00:00 702 accesări

Banca Naţională a României (BNR) va deveni, de la 1 ianuarie, "cîinele de pază" al economiei româneşti şi va monitoriza politicile economice şi fiscale, în sensul asigurării stabilităţii preţurilor, a declarat, ieri, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu. Banca Naţională a României va publica, începînd cu anul viitor, rapoarte semestriale privind politicile economice şi fiscale ale guvernului, a afirmat Isărescu. Potrivit guvernatorului BNR, cea mai presantă problemă pentru România, în perioada post-aderare, este convergenţa reală, existînd o diferenţă foarte mare între Bucureşti şi restul ţării. "Avem mari probleme structurale şi avem nevoie de 3-5 ani pentru a le rezolva. Din păcate, banca centrală nu mai are nicio atribuţie în domeniul convergenţei reale", a adăugat Isărescu.

Guvernatorul a dat exemplul convergenţei nominale, capitol la care România nu întîmpină dificultăţii serioase, exceptînd inflaţia şi absenţa unor titluri de stat pe termen lung. "Nu avem o piaţă a obligaţiunilor, deşi există un apetit mare al investitorilor pentru astfel de instrumente", a argumentat Isărescu. În opinia guvernatorului, este important ca, în următorii ani, România să beneficieze de o creştere economică, care să nu afecteze criteriile de convergenţă nominală. Isărescu a precizat că procesul de dezinflaţie va continua într-un ritm mai lent în anii viitori, întrucît există foarte multe presiuni inflaţioniste, cum ar fi preţurile administrate, cererea internă foarte puternică sau preţul petrolului.



12