“Banca Naţională Română (BNR) se concentrează asupra \"consolidării\" ratelor dobînzilor şi a situaţiei pe piaţa monetară, întrucît inflaţia şi planurile Guvernului pentru deficitul bugetar se află sub control”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. El a promis că \"va acţiona în vederea calmării stării de euforie legate de cheltuielile guvernamentale\" înainte de alegerile generale din anul 2008 şi a avertizat că riscurile asupra perspectivelor pentru inflaţie sporesc ca urmare a presiunilor salariale şi a politicii fiscale. \"Deocamdată sîntem orientaţi către consolidare în ceea ce priveşte ratele dobînzilor, pieţele monetare, mecanismele de transmitere a politicilor şi credibilitatea\", a afirmat Isărescu. BNR a redus dobînda de politică monetară cu 1,75 puncte procentuale de la începutul anului, la 7%, întrucît inflaţia a încetinit şi a coborît la 3,7%, cel mai scăzut nivel înregistrat după 1990, în timp ce economia şi-a continuat avansul accelerat.
Respingînd criticile din partea FMI, care este de părere că România are nevoie de costuri de creditare mai mari pentru a menţine inflaţia la un nivel scăzut şi pentru a evita \"o aterizare dură\" a economiei, Isărescu a afirmat că ratele reale ale dobînzilor au crescut în ultimul an. \"Riscul unei aterizări dure nu este mai mare decît în cazul altor membri noi ai UE\", a spus Isărescu, adăugînd că nu există \"rigidităţi\" la nivelul sistemului economic care să atragă probleme.
Aprecierea leului, motiv de îngrijorare
FMI a atenţionat România asupra importanţei implementării unei politici monetare mai severe, cu obiectivul de a tempera cererea internă şi de-a limita avansul deficitului de cont curent. Deficitul extern al României, care depăşeşte 10%, este cauzat în mare parte de avansul importurilor, în condiţiile în care consumatorii şi companiile locale tind spre standardele europene. El a avertizat Guvernul asupra riscului unei supraestimări a veniturilor bugetare la realizarea planurilor de buget pentru anul viitor. \"Am observat o stare de euforie faţă de cheltuielile de la bugetul României. Este timpul ca BNR să acţioneze pentru calmarea acestei euforii\", a mai spus guvernatorul băncii centrale, adăugînd că riscurile în sensul accelerării inflaţiei sînt mult mai accentuate decît în trecut.
Autorităţile române au aprobat un plan privind majorarea cu aproape jumătate a pensiilor de stat în următorii doi ani, şi au promis majorări salariale pentru mai multe categorii de muncitori din sectorul public. Totodată, există presiuni salariale sporite în sectorul privat, întrucît rata şomajului a coborît la cel mai scăzut nivel după 1991 şi creşterea numărului de emigranţi a condus la formarea unui deficit pe piaţa forţei de muncă în unele sectoare. BNR a arătat că aprecierea leului din ultimele luni a reprezentat un factor cheie care a creat spaţiul necesar implementării măsurilor de reducere a dobînzii de politică monetară în acest an. Isărescu a spus că BNR este mai îngrijorată de ritmul de apreciere a leului decît de creşterile efective. \"În ultimii doi ani, aprecierea leului a fost, în general, prea rapidă\", a spus el. Isărescu a mai adăugat că există şanse egale pentru o viitoare apreciere sau depreciere a monedei naţionale.